Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Intervenţiile ISU Alba din 2011. Seceta a dublat numărul incendiilor la care au acţionat echipajele de situaţii de urgenţă

Publicat

isu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a prezentat, joi, un raport al activităţii pe care au desfăşurat-o pe parcursul anului trecut, de gestionare şi prevenire a situaţiilor de urgenţă. În 2011, agenţii ISU s-au confruntat cu situaţii complexe generate în principal de inundaţiile din prima jumătate a anului, respectiv seceta din cea de a doua jumătate a lui 2011, ce a cauzat producerea de incendii. În afara acestor situaţii, în care pompierii ISU Alba au acţionat pentru combatere sau prevenire, au participat la competiţii sportive naţionale şi europene, unde au primit două premii I şi un premiu III. ISU organizează anual concursuri şcolare şi profesioniste cu tematică specifică situaţiilor de urgenţă şi acţiuni de pregătire a populaţiei în aceeaşi direcţie. În 2011, ISU Alba a fost implicat în două activităţi de rang naţional organizate la Alba Iulia: Ziua Pompierilor din România şi Parada Militară de 1 decembrie.

Inspectorul şef al ISU Alba, colonelul Dorel Sofica a prezentat, în detaliu, acţiunile derulate de echipaje în situaţiile de urgenţă apărute în anul 2011. Acestea au fost generate, în primul rând, de fenomene meteorologice periculoase care au produs inundaţii în trei perioade ale anului, cu pagube materiale care au ajuns la aproape 2.500 mii lei. Este vorba despre inundaţia produsă între 12 şi 14 aprilie 2011, de râul Secaşul Mic, pe raza localităţii Colibi, care a afectat drumurile naţionale din zonă, inundaţiile produse de ploi şi grindină între 22 mai şi 20 iunie, ce au afectat drumul naţional 1R, precum şi culturi agricole din zonă şi inundaţia de la Câmpeni, din 20-21 iulie, care a produs pagube de 57,05 lei. Tot în 2011, echipajele ISU Alba au avut de-a face cu incendii, aproape de două ori mai multe decât în anul precedent, care au produs pagube de aproape 400.000 lei. Un alt factor de pericol a fost poluarea accidentală a trei râuri din judeţ: râul Cugir, valea Colnicilor (afluent de dreapta al râului Arieş) şi a râului Sebeş, cu mase de steril provenite de la diverşi operatori economici.

ISU Alba derulează acţiuni pentru prevenirea acestui gen de situaţii prin verificarea planurilor de apărare împotriva lor şi monitorizarea evenimentelor care le-ar putea provoca.

Participare la competiţii sportive şi proiecte de dezvoltare

Cum condiţia fizică este esenţială pentru echipajele Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă, pompierii au participat la competiţii sportive organizate de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România şi au obţinut premiul I la etapa finală a Campionatului de Futsal al ASPR, premiul I la Campionatul European de Futsal al FESP şi premiul III la Campionatul de minifotbal Cupa ASPR, al cadrelor peste 35 de ani.

De asemenea, la concursurile şcolare cu tematică specifică situaţiilor de urgenţă, participanţii s-au distins la nivel naţional unde Şcoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga” din Ocna Mureş a obţinut locul IV pe ţară.

În anul 2011, inspectoratul a fost implicat în două activităţi de rang naţional, organizate la Alba Iulia, Ziua Pompierilor din România şi Parada Militară de Ziua Naţională a României, ambele apreciate pozitiv de autorităţi şi populaţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea ISU: „Felicitări! Ne-am dori să nu aveţi foarte mult de lucru, dar nu e cum dorim noi” şi a adus în atenţia acestora importanţa găsirii unor soluţii practice pentru evitarea dezastrelor provocate de secete în agricultură, dar şi la nivel uman, evocând perioada în care oraşul Abrud a fost nevoit să raţionalizeze consumul de apă.

Pentru viitor, ISU a anunţat implicarea în două proiecte de dezvoltare şi dotare cu echipamente necesare situaţiilor de urgenţă, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi a Consiliului Judeţean, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.

ISU a invitat întreaga populaţie la conştienţă şi precauţie: „trebuie să conştientizăm faptul că suntem permanent sub ameninţarea stihiilor naturii dezlănţuite ce pot provoca pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, asigurându-o, totodată, de un sprijin permanent.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax