Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Într-un scandal legat de Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, PNL cere demiterea ministrului Culturii. Vlad Alexandrescu respinge acuzațiile

Publicat

biblioteca batthyaneum Partidul Național Liberal i-a cerut luni premierului Dacian Cioloș demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, după ce acesta ar fi propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a Statului Român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. Acuzațiile au fost făcute de Radu F. Alexandru, vicepreședintele PNL, într-o conferință de presă.

În replică, Ministerul Culturii a transmis un comunicat prin care sunt aduse o serie de precizări, Vlad Alexandrescu respingând acuzațiile și subliniind faptul că nu a propus „în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia”.

„În fața actelor grave de lipsă elementară de profesionalism și de responsabilitate îndreptate împotriva interesului național și ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Național Liberal îi cere premierului Dacian Cioloș demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu”, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreședintele PNL, luni, într-o conferință de presă.

Potrivit senatorului, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuții fiind prezent și ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun.

„Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican și statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia și a patrimoniului pe care aceasta îl deține. Propunerea ministrului Culturii este o inițiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni și cu nimeni la București. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, președinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere”, a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum și fondul de carte pe care îl deținea au intrat în proprietatea Statului Român după Marea Unire de la Alba Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon.

Vezi şi Cioloş la Alba Iulia: Clădirea Bibliotecii Batthyaneum ar putea fi renovată şi deschisă pentru turişti, într-un circuit de vizitare, după clarificarea situaţiei juridice

Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deține 64.000 de unități bibliografice, scrise în 30 de limbi și dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 — circa 70% din incunabulele existente în România. „<Codex Aureus>, cu siguranță cel mai celebru exponat, este alături de <Tezaurul Pietroasele> unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deține România”, a arătat Radu F. Alexandrescu. Acesta a precizat că toate bunurile și colecțiile pe care le deține Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului și intră sub incidența Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Vicepreședintele PNL a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică biblioteca și patrimoniul acesteia.

Potrivit senatorului, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților privind ședința din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat. „Dincolo de modul incalificabil și inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituția și legile țării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (…) poate să aducă grave prejudicii României și în relațiile internaționale”, a susținut Vlad Alexandrescu.

Citeşte şi Imobilul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia rămâne în patrimoniul statului. Guvernul a respins cererea de retrocedare

Acesta a spus că Vlad Alexandrescu a lansat și oferta organizării a două expoziții la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum. „Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din țară nici măcar temporar (…). E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziția, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican și să spună ‘Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiției’ (…). Acest pericol există și nu poate fi ignorat”, a mai susținut Radu F. Alexandru.

„Argumentele lui sunt o înșiruire de neadevăruri”, a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.

În ceea ce priveşte clădirea și patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, „Ministerul Culturii a început, sub actualul mandat, să apere în justiție dreptul de proprietate al Statului Român, inițiind o cerere de intervenție accesorie ca parte procesuală pasivă în susținerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfășurare pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată”, a precizat ministrul, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Alexandrescu a explicat că recent a făcut o vizită la Alba Iulia, unde a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolică „să se găsească o soluție amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei”.

Mai mult, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu a propus „în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia”.

„Am pledat exclusiv pentru găsirea unei soluții amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniez că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deținut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză. S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziției <Comorile României> care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, și nu s-a discutat despre o posibilă expoziție a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obținerea unei decizii definitive a instanței cu privire la litigiul existent”, a explicat el.

Citeşte şi Cea mai veche stație meteorologică din România ar putea fi cea înființată în 1843, la Alba Iulia. A funcţionat la Institutul și Biblioteca Batthyaneum

În final, ministrul Culturii a arătat că, în opinia sa,punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, și este, ca atare, total nefondat. Rămân în continuare dedicat apărării patrimoniului național și respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiție proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil și imobil, al Bibliotecii Batthyaneum”.

sursa: realitatea.net, cultura.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax