Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Invenția ochelarilor „anti-accident”, a albaiulianului Iulian Igna, pusă la îndoială de un brașovean. Pretinde că s-a inspirat de la nepoata sa

Publicat

Untitled Invenția tânărului din Alba Iulia care a realizat, pentru lucrarea sa de licență, o pereche de ochelari anti-accident, este pusă la îndoială. În urma articolului care îl prezenta pe Iulian Igna ca inventator al ochelarilor, redacția Alba24.ro a fost contactată de un bărbat care spune că nepoata sa, studentă la Brașov, a făcut aceeași lucrare și este posibil ca tânărul să o fi avut ca sursă de inspirație. 

La începutul acestei săptămâni, Alba24 îl prezenta pe tânărul din Alba Iulia care a reușit cu o invenție să rezolve problema accidentelor rutiere provocate din cauza adormitului la volan. Iulian Igna a realizat, pentru lucrarea sa de licență, o pereche de ochelari care vibrează în momentul în care un șofer este pe punctul să adoarmă.

VEZI:  Ochelarii anti-accident, invenția unui tânăr din Alba Iulia. Dispozitivul, creat de Iulian Igna, nu îi lasă pe șoferi să adoarmă la volan

La scurt timp Valentin Mușat, un bărbat din Brașov care locuiește în Alba Iulia, a contactat redacția Alba24 pentru a preciza că invenția tânărului nu este una originală. Acesta spune că nepoata sa Andreea, studentă la Brașov, a prezentat aceeași invenție în lucrarea sa de licență. Ba mai mult, bărbatul spune că tânăra s-a apucat de lucru încă de anul trecut și și-a prezentat invenția într-o conferință din cadrul universității, în luna mai.

20160525_205058„Referitor la invenția tânărului Iulian Igna, sunt curios să aflu de unde s-a inspirat cu adevărat. Mă întreb asta deoarece o nepoată de-a mea tocmai și-a luat licența exact cu aceeași lucrare, dar la Brașov, unde prin mai a și prezentat-o public, în cadrul universității. Ea a demarat proiectul anul trecut, eu l-am realizat și asemănările sunt foarte izbitoare cu ceea ce am făcut eu, numai că ochelarii mei se și auto-calibrează pentru fiecare utilizator” spune Valentin.
Bărbatul a transmis redacției imagini din perioada în care lucra la ochelari și prezentarea susținută de nepoata sa.

Untitled „I-am trimis și lui Iulian un mesaj în care i-am spus că nu este ideea lui și că ideea mea este mai bună deoarece are și funcția de auto-calibrare care lui îi lipsește.
Nu m-ar fi deranjat că a preluat-o și a pus-o în practică, chiar deloc, dar când apare în media și spune ce idee originală a avut și mai vrea să o și comercializeze asta m-a deranjat. A folosit chiar și temporizarea de 2 secunde de la închiderea pleoapei până la declanșarea vibrației care am ales-o și eu (se poate folosi și un timp mai mic, e chiar mai indicat dar eu nu am mai modificat).” spune bărbatul.

Iulian spune că nu a știut de invenția fetei din Brașov și consideră că nu poate nimeni să vină să spună că a fost primul pe o invenție care deja există doar că sub altă formă. 

Eu am mai spus. O astfel de pereche de ochelari există, doar că la un preț mult mai mare. Nu am inventat eu roata, am făcut-o mai ieftină. Dacă dai o căutare ai să vezi că găsim același lucru, sau cel puțin asemănări. Tocmai din acest motiv nu poate nimeni să spună ca el a fost primul și este ideea lui originală. De mine s-a aflat pentru că presa și-a dorit acest lucru. 

Nu știu nimic despre invenția fetei de la Brașov, dar mi-ar plăcea să aflu mai multe. Până și de ochelarii existenți în Australia am aflat abia după ce i-am terminat pe ai mei.”

CE SPUNE LEGEA ÎN ASTFEL DE CAZURI: 

Pentru a vedea cine ar putea avea câștig de cauză în această situație, l-am contactat pe avocatul Arpad Ladanyi. Acesta spune că singura metodă de a te face autorul unei invenții este să o înregistrezi.

„Este greu de stabilit cine are prioritate. În practică cel care se duce mai repede și își înregistrează lucrarea o să dobândească brevet de inventator. În rest, și în istorie avem foarte multe astfel de cazuri în ceea ce privește proprietatea industrială, brevetele de invenție. Au fost chiar realizate în aceeași perioadă invenții asemănătoare sau identice de către persoane care nu au nicio legătură. Anterioritatea se poate dovedi doar după ce este depusă înregistrarea. La drepturile de autor, la mărci, se poate demonstra anterioritate în cazul în care au fost expuse sau prezentate. Și în aceste cazuri anterioritate se poate invoca doar într-un anumit termen de la data depunerii înregistrării, în mod oficial. La invenții nu există așa ceva. Dacă nu o înregistrează nu poate să demonstreze calitatea de inventator. Dacă nu este înregistrată nu este nici protejată” spune avocatul Arpad Ladanyi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ancu

    luni, 25.07.2016 at 10:47

    eu ma intreb cine i-a dat acordul domnisoarei jurnaliste sa publice conversatii private?

    • moderatorul de serviciu

      luni, 25.07.2016 at 13:02

      @ancu, conversatie privata atunci cand vorbesti cu un jurnalist? Eventual sub… protectia anonimatului. N-a cerut nimeni asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax