Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Investiţii de 4 milioane de euro la Alba Iulia, pentru subtraversarea râului Mureş cu două conducte şi extinderea reţelei de canalizare

Publicat

trafic ingreunat pod mures1Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat studiul de fezabilitate pentru două obiective din Alba Iulia, respectiv subtraversarea râului Mureş cu conducte de aducţiune şi extinderea reţelei de canalizare în municipiu, dar şi cofinanţarea celor două investiţii, ce fac parte din proiectul major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Alba – etapa II”.

Conform proiectului, se va construi magistrala de apă care va subtraversa râul Mureş pe o lungime de 1,1 km. 

De asemenea, se prevede şi extinderea sistemului de canalizare din cartierele Miceşti şi Oarda. Reţeaua de canalizare din Miceşti se extinde cu aproximativ 2 kilometri, pe străzile Calistrat Hogaş, Abrudului, Vidra şi Albac, respectiv cu 4,2 kilometri în Oarda, pe străzile Mohorului, Cordovanilor, Tineretului, Zefirului, Haiducilor, Ciobănaşului, Căprioarei, Cucului, Şoimului şi Greierului.

Valoarea totală a investiţiilor este de 14.795.094 lei, fără TVA (3.349.125 euro), din care lucrări de construcţii-montaj 13.092148 lei (2.892.094 euro). Suma cu TVA se apropie de valoarea de 4 milioane de euro. Durata de realizare a obiectivelor este de 10 luni.

Se propune subtraversarea râului Mureş cu două conducte magistrale noi, mărind astfel siguranţa sistemului de alimentare cu apă. În prezent, podul de susţinere a conductelor magistrale şi conductele ce alimentează cu apă potabilă cea mai mare parte a judeţului Alba sunt deteriorate şi nu mai este eficientă reabilitarea lor.

lucrari micesti În ceea ce priveşte extinderea reţelei de canalizare în cele două cartiere din Alba Iulia, Miceşti şi Oarda, pe câteva străzi din aceste zone nu există în prezent această infrastructură. În Miceşti se extinde cu aproximativ 2 km pe străzile Calistrat Hogaş, Abrudului, Vidra şi Albac şi cu 4,2 km în Oarda pe străzile Mohorului, Cordovanilor, Tineretului, Zefirului, Haiducilor, Ciobănaşului, Căprioarei, Cucului, Şoimului şi Greierului.

În perioada 2009-2014, cele două cartiere s-au dezvoltat intens, datorită migraţiei unui număr mare de locuitori ai oraşului Alba Iulia către zone mai puţin poluate de la periferie. Astfel au apărut străzi noi cu locuinţe în Miceşti şi Oarda, iar în prezent aceste zone sunt unite cu municipiul Alba Iulia fiind considerate cartiere.

În total se va extinde sistemul de canalizare la 42 de locuinţe în Miceşti şi la 138 de locuinţe în Oarda. Locuitorii acestor străzi beneficiază de facilităţi de alimentare cu apă, realizate prin diferite surse de finanţare, dar nu este asigurat accesul la sistemul de canalizare.

Finanţarea obiectivelor de investiţii realizate în cadrul proiectului, etapa a doua, se asigură din fonduri nerambursabile ale UE în proporţie de 80,95%, alocaţii de la bugetul de stat de 9,95%, împrumut de la SC Apă CTTA Alba de 8,18%. Din bugetul local se alocă 0,92%, respectiv 136.114,86 lei (30.811,95 de euro) suma cu care se reduce cofinanţarea proiectului „Extindere reţele de canalizare în judeţul Alba – etapa I”, aprobat în 2012.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax