Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba: Sfaturi preventive cu privire la acordarea de prioritate. Explicația indicatoarelor rutiere

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi îndrumările agenţilor de circulaţie, în special acordarea de prioritate.

Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul neacordării de prioritate, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită modulul în care circulă pe şosele, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.

Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea indicatoarelor privind acordarea de prioritate:

drum cu prioritate

Atenţie! La pătrunderea într-o intersecţie de pe un drum cu prioritate nu întotdeauna este montat indicatorul de ’’Drum cu prioritate’’

direcția drumului cu prioritate

Indicatoarele de reglementare a priorităţii pot fi însoţite şi de panouri cu semne adiţionale care indică direcţia drumului cu prioritate.

Linia îngroşată simbolizează drumul prioritar, iar liniile subţiri simbolizează drumul fără prioritate.

cedează trecerea

Amplasat pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere are vizibilitate.

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, şi abia apoi poate să pătrundă în intersecţie.

Dacă pe drumul prioritar circulă alte vehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.

oprire

Amplasat pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere este lipsită de vizibilitate.

Conducătorul de vehicule care întâlnește acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, putând trece de indicator fără a depăşi colţul intersecţiei şi, stând pe loc, să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.

sfârșitul drumului cu prioritate

Amplasat la 50-200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului ‘’Drum cu prioritate’’, având rolul de a informa conducătorul auto că în următoarea intersecţie în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeași categorie.

La întâlnirea sa, conducătorii de vehicule pot circula, chiar dacă prioritatea lor a încetat, conformându-se priorităţii de dreapta sau altor reguli existente pe acel drum.

Amplasat la 10 – 20 m înaintea sectorului de drum cu lăţimea părţii carosabile mai mică de 5,5 m pentru a obliga conducătorul de vehicul care circulă în sensul săgeţii roşii, să acorde prioritate celor care vin din sens opus, pe sectorul de drum îngustat care urmează, indiferent de natura îngustării: cu caracter permanent (poduri) sau temporar (lucrări), unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de regulă de indicatorul ‘’Drum ingustat’’ (a,b,c).

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul vehiculului pierde prioritatea faţă de toate vehiculele care circulă din sens opus, manevrele de oprire, staţionare, întoarcere şi mers înapoi fiind interzise.

Nu interzice manevra de depăşire.

Dacă este instalat singur, se adresează tuturor categoriilor de vehicule, dacă este însoţit de un panou adițional indicatorul va fi respectat numai de către conducătorii vehiculelor reprezentate pe acea tăbliţă. (d – ‘’Categoriile de autovehicule care trebuie să respecte semnificaţia indicatorului‘’).

prioritatea față de circulația din sens invers

Se instalează la celălalt capăt al sectorului de drum îngustat, semnalizat cu indicatorul ‘’ Prioritate pentru circulaţia din sens invers’’ pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt.

Este precedat de indicatorul ‘’Drum ingustat’’(a,b,c).

La întâlnirea acestui indicator este interzisă manevra de întoarcere, oprire, staţionare şi mers înapoi.

Nu interzice manevra de depăşire.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax