Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Istorie, lectură, mâncare și mișcare la Alba Iulia. Ce poți face SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ în cea mai mare Cetate din România

Publicat

oameni poarta III 3 Luna mai a deschis sezonul turistic în Cealaltă Capitală. În fiecare weekend, Cetatea din Alba Iulia este luată cu asalt de turiștii și albaiulienii care vor să profite de evenimente din oraș. Și acest sfârșit de săptămână va fi unul plin și care va acoperi o paletă vastă de preferințe. Avem istorie, mâncare, lectură și cultură.

Cei care nu au ajuns să se bucure de deschiderea Târgului „Gustos de Alba”, a festivalului „Alba Transilvana” sau de reprezentanția Gărzii Apulum nu trebuie să își facă griji. Atât sâmbătă, cât și duminică, Cetatea Alba Carolina va fi plină de evenimente.

Sâmbătă, „Istoria prinde viață” odată cu a șaptea ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Evenimentele încep încă de la ora 14.00, când în curtea Muzeului Național al Unirii vor fi amplasate diferite ateliere antice. Vom găsi ateliere pentru bătut monede ”plante magice” dacice, fierărie dacică pielărie, prelucrare lemn confecționat podoabe și prelucrare os tir cu arcul.

Zeci de personaje istorice vor învia începând cu ora 19.00 când se va deschide oficial evenimentul, cu parada personajelor.

VEZI: SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor. Istoria prinde viaţă la Alba Iulia. Parada personajelor, ateliere și momente muzicale. PROGRAMUL

Gurmanzii din oraș sau turiștii care ajung la Alba Iulia și vor să încerce preparate tradiționale o vor putea face în cea doua zi a Târgului „Gustos de Alba„. Standurile își vor aștepta clienții încă de dimineață, cu produse naturale și mâncăruri „ca la mama acasă”. Copiii vor avea și ei parte de atenție pentru că de la ora 11.00 încep atelierele culinare dedicate lor.

Și, după o masă copioasă, trebuie să facem mișcare în aer liber. Așa s-au gândit și organizatorii, care au programat la ora 12.30 un program de dans modern. Ziua va continua cu diferite concursuri, demonstrații culinare și degustare de vinuri.

Târgul va fi deschis și duminică când de la ora 12.00. Va avea loc concursul „Legume Vesele”, urmat de vinurile județului, cel mai gustos platou și demonstrații culinare la ceaun.

VEZI PROGRAMUL: Târgul „Gustos de Alba” 2016, pe Latura de Vest a Cetăţii. Zeci de producători din judeţ prezintă specialităţi gastronomice locale

Sâmbătă, după ce terminăm de gustat din toate bunătățile, ne putem delecta cu o lectură la cel mai mare târg de carte din județ. Alba Transilvana a pregătit un program plin de cultură. De la ora 10.00, la  Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia,, sunteţi invitaţi la Festivalul Internațional ALB UMOR, ediția a VII-a. Va avea loc Gala laureaților, premierea câștigătorilor și lecturi publice. Programul continuă până la ora 18.0o, cu lansări de carte.

Pentru cei mici vor fi organizate activități interactive în limba engleză sau spectacole de teatru.

Tot copiilor va fi dedicată și ziua de duminică. Părinții se vor putea plimba liniștiți printre standuri, pentru că micuții lor cu siguranță vor sta cuminți  la concursul de desene, spectacolele de teatru sau desene pe asfalt.

FOTO-VIDEO: În weekend, Târgul de carte „Alba Transilvana” și Festivalul „Alb-Umor”, la Alba Iulia. Lansări de carte, dezbateri, expoziţii. PROGRAM

Dacă după toate activitățile mai aveți puterea pentru puțină mișcare, pentru că tot se anunță vreme frumoasă,  la Alba Iulia aveți mai multe posibilități.

Pentru o plimbare alertă sau chiar și pentru alergare, Șanțurile Cetății reprezintă o zonă preferată. Nu este aglomerat, bicicliștii au propria lor pistă și nu riscați să vă accidentați. În plus, este o zonă strict pietonală, deci nu trebuie să vă faceți griji în ceea ce privește traficul rutier.

Dacă preferați o plimbare în natură puteți alege Parcul Dendrologic. Cu o suprafață de aproximativ 19 de hectare, Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” dispune de alei de promenadă, locuri de odihnă, podețe, o parcare de 600 mp.

Ciclismul poate fi una dintre cele mai plăcute metode de a face mișcare și de a te relaxa.

La doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea.

Mai multe idei: Primăvara ne scoate din casă. Recomandări pentru mişcare şi sport în aer liber în Alba. Plimbări, ciclism, echitație, tenis sau parapantism

Și cei care vor să părăsească orașul în acest weekend au alternative. Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munților Apuseni. Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților completează seria de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze. Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada „Vălul Miresei” sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă.

VEZI: Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax