Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ISU ALBA: Scăldatul în râuri şi lacuri poate fi umbrit de tragedii. Opt persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul anului

Publicat

Reprezentanţii ISU Alba avertizează locuitorii judeţului să manifeste o deosebită atenţie în momentul în care aleg să-şi petreacă timpul liber pe malul râurilor sau al lacurilor. De la începutul acestui an, opt persoane şi-au pierdut viaţa, după ce s-au înecat în apele învolburate.

Salvatorii descriu cum au intervenit în ultimele două cazuri în care a fost semnalată dispariţia în ape a doi copii, la Războieni şi a unui bărbat, la Sîntimbru.

“Ziua de joi, 11.07.2013 părea să fie una în care predomină solicitările pentru intervenţia echipajelor SMURD. La orele 17.50 însă, liniştea relativă din Dispeceratul medical integrat al ISU Alba este întreruptă de un apel disperat. Doi copii cu vârsta de 10, respectiv 11 ani au intrat să se scalde în râul Mureş, pe raza localităţii Războieni şi nu au mai ieşit. Agitaţia apelantului se transpune repede şi în sufletele dispecerilor, care iau imediat măsuri de anunţare şi trimitere în zonă a echipajelor de intervenţie ale Detaşamentului de Pompieri Aiud. Ajunşi la faţa locului, observăm disperarea părinţilor şi rudelor sosite într-un suflet pe malul râului. Începem căutările cu un echipaj pe barcă cu motor la nivelul apei şi cu alte echipe constituite pe malurile râului Mureş. Angrenăm în această activitate poliţişti, voluntari sau rude ale copiilor, în speranţa că cineva cu mai mult noroc va vedea trupurile celor doi verişori care pentru o scurtă clipă de recreere au plătit un preţ infinit de mare. Căutăm, şi căutăm, chiar şi a doua şi a treia zi, dar fără rezultate.

Sporim forţele de intervenţie cu încă un echipaj pe barcă cu motor şi altele pe malurile apei, iar în ziua de 14 iulie, duminică, în dreptul localităţii Cisteiul de Mureş, este găsit cadavrul fetiţei de 10 ani dispărută în urmă cu 3 zile. Marcaţi de tragicul momentului şi de reacţiile rudelor dar şi mânaţi de speranţă, continuăm căutările. Telefonul sună continuu în dispecerat şi de această dată primim o nouă solicitare de intervenţie pentru căutarea unui bărbat de circa 40 de ani dispărut în râul Mureş, pe raza localităţii Sîntimbru. Împărţim forţele de căutare-salvare în cele două locaţii, tragem adânc aer în piept şi începem să scormonim iarăşi albia Mureşului.

În acest fel au decurs multe din acţiunile noastre de intervenţie, pentru căutarea celor 8 persoane care şi-au pierdut viaţa în râul Mureş, pe raza judeţului Alba, de la începutul anului.

De aceea, încercăm să atragem cât mai serios atenţia părinţilor, tutorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor, să conştientizeze pericolele extraordinare pe care le presupun scăldatul şi joaca în albiile râurilor şi lacurilor. Apele foarte tulburi şi reci, curenţii foarte puternici, dar şi faptul că nu sunt cunoscute în detaliu cursurile râurilor din judeţ şi mai ales ale râului Mureş ne determină să le considerăm într-atât de periculoase încât să recomandăm să se evite sau chiar să fie eliminate în totalitate jocul sau scăldatul în aceste râuri.

Scurta bucurie pe care v-o oferă bălăcitul în zilele caniculare poate fi umbrită de astfel de tragedii.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Corpul băiatului de opt ani înecat în râul Mureş a fost găsit în apropiere de Ocna Mureş | Alba24

  2. Pingback: Tânăr de 24 de ani, dispărut în apele Târnavei, în zona Valea Lungă – Blaj. Echipe ISU au început căutările | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax