Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI, la 18.30: Piesa „D’ale noastre” a lui Gigi Căciuleanu: „Teatru de marionete superinteligente, cu dansactori care fac minuni de unii singuri”

Publicat

YouTube video

Caragiale tradus în Căciuleanu. Mai exact „curat-murdar” sau „12 trecute fix” traduse prin „căzături în cap”, prin imagini deschise înspre întreaga lume. Cam așa ar putea fi descris pe scurt spectacolul de joi de la ora 18.30, de la Casa de Cultură a Sindicatelor, „D’ale noastre”, în regia lui Gigi Căciuleanu. O incursiune în universul caragialian, despre lucruri omenești, scrise „cu penița înmuiată în vitriol”, actuale și valabile oriunde în lume, realizat exact în acest sens, de a-l dezvălui pe Caragiale oricui, indiferent de orice graniță.

La Cafeneaua cu Tâlc de joi, regizorul Gigi Căciuleanu, alături de producătorul Valerian Mareș, au vorbit despre „D’ale noastre”.

„Acest spectacol este făcut pe ideea că dansactorii pe care îi veți vedea pe scenă nu dănțuiesc și nu fac numai teatru, ci fac ceva mai mult, ceva altfel. Spectacolul poate fi considerat și un teatru de păpușerie, de marionete superinteligente, în care sfoara păpușarului a dispărut, iar marionetele și-au luat zborul și pot să facă minuni și de unele singure”, a spus Căciuleanu.

„D’ale noastre” sunt „Tablouri care pot fi și de aici și din Franța, Chile sau India”

„Este un spectacol care vorbește „D’ale noastre” omenești. Mergând prin lumea întreagă, mi-am dat seama că oamenii sunt la fel peste tot. Există niște constante omenești pe care Caragiale le-a prins foarte bine în schițe, în piese, în câte o frază. Cu o peniță înmuiată în vitriol a desenat niște tablouri care pot fi și de aici și din Franța, Chile, India. O scrisoare de șantaj este valabilă oriunde”, spune Gigi Căciuleanu.

YouTube video

Căciuleanu: „M-am folosit de Caragiale ca să arăt niște lucruri care ne dor pe toți”

„M-am gândit cum să fac să îl traduc pe Caragiale, nu o piesă anume, dar avându-l în sânge dintotdeauna, să extrag măcar niște numitori comuni, care să fie valabili nu numai în România, unde Caragiale este arhicunoscut ci și în alte părți. Nu este un spectacol Caragiale, este mai mult un spectacol Căciuleanu. M-am folosit de Caragiale ca să arăt niște lucruri care mă dureau și care poate ne dor pe toți”, a spus Căciuleanu.

„Când am dansat piesa în străinătate, s-a întâmplat ca, după spectacol, oameni din public să cumpere cărți de Caragiale. Mi-au scris și mi-au spus. Astfel, au devenit și „D’ale lor”, nu doar „D’ale noastre”, a mai povestit regizorul.

Piesa „D’ale noastre” este pusă în scenă de Teatrul Național “I.L. Caragiale”, Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, Fundația Art Production București. Este un spectacol de teatru dans pentru tineri şi adulţi și durează 80 de minute. Regia și coloana sonoră îi aparțin lui Gigi Căciuleanu, asistenta de regie este Lelia Marcu, scenografia și costumele sunt semnate de Corina Grămoşteanu. Din distribuție fac parte Ramon Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru Călin, Lari Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Vanda Ştefănescu, Istvan Teglas, Diana Spiridon și Arcadie Rusu.

Spectacolul a mai fost dansat la Paris, Bruxelles, Londra, București, Sofia, Lisabona, Chișinău. La Cafeneaua cu Tâlc, Gigi Căciuleanu a profitat de prezența câtorva reprezentanți ai administrației locale și județene pentru a le sugera ca anul viitor să aducă piesa „OuiBaDa” în Festivalul Internațional de Teatru „Povești”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florin

    vineri, 04.10.2013 at 21:50

    Spectacolul D’ale Noastre este cu adevarat magnific mai ales discursul lui Catavencu… interpretat de ….nu cunosc actorul…Imi doresc mult sa mai am ocazia sa vad acest spectacol care pe mine in multe momente m-a luat prin surprindere…Cred ca este cel mai bun spectacol la care am asistat pana acum…totul a fost interesant si ingenios…. sa prezinti in acest mod opera lui Caragiala…Multumesc celor care au reusit sa aduca asa ceva la Alba Iulia…Felicitarii!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax