Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Judecător din Alba Iulia, în incompatibilitate. Potrivit ANI, Ştefan Ovidiu Toth este magistrat şi administrator de firmă

Publicat

Agenția Națională de Integritate anunţă într-un comunicat că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către judecătorul Ştefan Ovidiu Toth, de la Judecătoria Alba Iulia. Acesta a îndeplinit, în acelaşi timp, funcţiile de magistrat şi administrator la o firmă.

“Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, Toth Ştefan Ovidiu fiind informat, la datele de 21.12.2010 (confirmare de primire 30.12.2010), 07.01.2013 și  21.01.2013 (confirmare de primire 29.01.2013), despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit aceleiaşi surse, Ştefan Ovidiu Toth a depus la dosarul de evaluare două puncte de vedere la datele de 14.01.2011 și 05.02.2013.

“În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Toth Ştefan Ovidiu se află în stare de incompatibilitate  începând cu data de 29.01.2009, întrucât deține, simultan, atât funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Alba Iulia, județul Alba, cât și funcţia de administrator și asociat în cadrul S.C. AAA Consultanţă & Comerţ S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 101, art. 102, lit. b) și c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum și prevederile art. 5, alin. (1) și art. 8, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr.303 din 28 iunie 2004 privind statutul  judecătorilor și procurorilor, republicată.

Începând cu data de 29.01.2009, Toth Ştefan Ovidiu deține funcția de Judecător în cadrul Judecătoriei Alba Iulia, județul Alba.

Toth Ştefan Ovidiu deține în cadrul S.C. AAA Consultanţă & Comerţ S.R.L. calitatea de asociat (20.03.2003 – prezent) și funcția de administrator (20.03.2003 – 15.05.2003 și 18.04.2005 – prezent).

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit prevederilor art. 101, art. 102, lit. b) și c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ”Funcția de judecător (…) este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior (…) Magistraților le este interzis să aibă calitatea de asociat, membru în organele de (…), administrare (…) la (…), societăți comerciale (…) să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persone interpuse”, precum și a prevederilor art. 5, alin. (1) și art. 8, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr.303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, ”Funcțiile de judecător (…) sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private (…)”. ”(…) Judecătorilor (…) le este interzis: să desfășoare activități comerciale, (…); să aibă calitatea de asociat (…) în (…) societăți comerciale (…)”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: În atenția CSM pentru abateri disciplinare: Magistratul Ștefan Ovidiu Toth din Alba Iulia va fi judecat miercuri | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax