Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Susţin iniţiativa cinstirii memoriei lui Avram Iancu, însă legea trebuie să respecte anumite criterii

Publicat

avram iancuAdministraţia Prezidenţială a precizat, joi, printr-un comunicat de presă, că preşedintele Klaus Iohannis susţine iniţiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu. Cu toate acestea, pentru a fi promulgată, legea trebuie să respecte anumite criterii de natură procedurală şi legislativă.

Proiectul de lege a fost inițiat în 2014 de liberalii Teodor Atanasiu și Crin Antonescu. Senatorii nu au fost de acord cu membrii comisiei de fond și au votat împotriva avizului, dar nu și împotriva proiectului, astfel că proiectul a devenit lege.

La iniţiativa a doi politicieni liberali, pe masa senatorilor a fost prezentat anul trecut un proiect de lege în baza căruia Avram Iancu să fie numit oficial „Martir şi erou al naţiunii Române”. Deşi pentru a fi pus în aplicare, acest proiect nu impunea alocarea de fonduri, reprezentanţii Comisiei de Cultură, care marți au reprezentat Comisia de Fond (cea care ia decizia finală – n.r.), a dat aviz nefavorabil proiectului, ceea ce a condus la o dispută. Conform senatorului PNL Teodor Atanasiu, liderul Comisiei de Cultură a motivat decizia spunând că, dacă ar fi dat aviz favorabil, „s-ar crea un precedent și or să mi vină și alții cu Tudor Vladimirescu, cu Nicolae Bălcescu sau cu alții, să-i facem eroi martiri”.

Citește și Avram Iancu, declarat martir și erou al națiunii române, în urma unui proiect de lege inițiat de senatorul PNL Teodor Atanasiu

În comunicatul de presă transmis de Administrația Prezidențială joi, 19 martie, se precizează faptul că președintele Klaus Iohannis susține inițiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național și consideră ideea ca fiind foarte bună. De asemenea, se transmite că, pentru ca legea să fie promulgată, este nevoie ca textul ei să respecte anumite cerințe și criterii de natură procedurală și de tehnică legislativă.

”Președinte Klaus Iohannis are convingerea că, în urma trimiterii legii spre reexaminare Parlamentului, vor fi efectuate modificările necesare pentru îndeplinirea criteriilor de promulgare”, se mai transmite în comunicat.

Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 18 martie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc.

sursa: presidency.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax