Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Kronospan Sebeş a primit autorizaţia integrată de mediu de la APM Alba. Este valabilă 10 ani, până în 2027

Publicat

autorizatie mediu kronospan Agenția pentru Producția Mediului Alba a eliberat luni, 9 ianuarie, autorizația integrată de mediu pentru Kronospan Sebeș SA. Aceasta este valabilă până în 2027, adică 10 ani.

UPDATE: Potrivit reprezentanților companiei, în procesul de emitere a noii autorizaţii integrate de mediu au fost respectaţi toţi paşii legali prevăzuţi în acest sens: depunerea formularului de solicitare, a raportului de amplasament, a fost realizat raportul de securitate şi a fost elaborat primul studiu de dispersie din România. În cadrul său au fost luate în calcul toate sursele de emisie de pe platformă, inclusiv sursa de emisie aparținând instalației de formaldehidă de 60.000 to/an, traficul din interiorul amplasamentului, traficul rutier din zonă (studiu efectuat de RAR – primul studiu de trafic din România), activitățile altor operatori economici și activitățile casnice din zonă. De asemenea, a fost finalizat un amplu studiu de sănătate realizat de singurul institut acreditat din România, Institutul Național de Sănătate Publică din Cluj. A fost organizată totodată și o dezbatere publică pe plan local, în data de 19 octombrie 2016, la care au participat reprezentanți ai societății civile, dar și organizații non-guvernamentale. Până la începutul anului 2019 compania are termen de conformare deplină cu toate angajamentele din noua autorizaţie integrată de mediu.

Procesul de autorizare este primul de acest fel din România, fiind realizat în baza standardului celor mai bune tehnici în domeniu (Best Available Tehniques), stabilit în anul 2015 de Comisia Europeană. Datorită investiţiilor care se ridică la 35 milioane de euro în echipamentele de protecţie a mediului, dar și a securității amplasamentului, prin aducerea la Sebeş a celor mai bune tehnologii de la nivel internaţional pentru reducerea emisiilor industriale, Kronospan Sebeş s-a încadrat în noile condiţii, extrem de stricte, stabilite de Comisia Europeană.

Promovând o atitudine de responsabilitate faţă de mediu şi comunităţi, Kronospan Sebeş şi-a luat angajamentul de a se situa, la nivelul emisiilor industriale, cu mult sub limitele admise şi de siguranţă prevăzute atât în plan european, cât şi în legislaţia românească. În acest sens, pentru cele mai importante categorii de emisii (pulberi, formaldehidă, NOx, COV, SOx, metanol), compania Kronospan Sebeş şi-a asumat o reducere a limitelor la emisii de 2 până la 10 ori.  Ca elemente suplimentare, trimestrial se va realiza, prin laboratoare acreditate, o evaluare a indicatorilor monitorizaţi coontinuu (pulberi şi formaldehidă) şi, de asemenea, compania va întări monitorizarea solului şi a apelor din pânza freatică.

Prin angajamentele pe care ni le-am asumat, dorim să dăm un semnal extrem de puternic în ceea ce priveşte ataşamentul Kronospan faţă de comunitate şi preocuparea sa pentru mediu. Sper ca modelul companiei noastre, care şi-a asumat valori de emisii industriale mult sub limitele şi normele legale, să fie un exemplu şi pentru alte societăţi, atât la nivel naţional, cât şi local”, a declarat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan Sebeş.

Kronospan foloseşte la Sebeş, încă din anul 2009, în procesul de uscare, tehnologia UTWS, dezvoltată de inginerii companiei. Ea a fost recunoscută şi adoptată în anul 2015 de Comisia Europeană drept cea mai bună tehnologie în domeniu, cu un randament de reținere a emisiilor de pulberi de peste 95%. De altfel, emisiile de pulberi sunt măsurate la toate punctele de emisie. Din cele 20 de surse de emisii industriale, toate sunt prevăzute cu echipamente de depoluare conforme cu cele mai înalte standarde europene şi sunt derulate măsurători continue la instalaţia de producere de formaldhidă şi la instalaţiile de uscare (PAL şi MDF). Compania are de asemenea implementat un amplu program de prevenire a a emisiilor fugitive pe amplasament – programul LDAR, implementat în anul 2010, au transmis reprezentanții Kronospan.

Informaţiile de interes, inclusiv rezultatele monitorizărilor, sunt afișate trimestrial pe site-ul Kronospan (www.kronospan.ro/mediu) ele putând fi consultate și la sediile APM Alba, GNM Alba și la Primăria Sebeș.

Înţelegem pe deplin interesul comunităţii locale, al mass-media şi al organizaţiilor non-guvernamentale pentru modul în care respectăm şi acţionăm pentru conformarea cu angajamentele noastre privind nivelul emisiilor industriale. Din acest motiv suntem deschişi la dialog cu toţi cetăţenii interesaţi, pentru clarificarea oricărui aspect de interes şi pentru furnizarea de informaţii suplimentare privind activitatea companiei noastre. Oricine dorește să înțeleagă mai bine procedurile noastre este invitat sa ne scrie la adresa de email office.sebes@kronospan.ro și vom stabili împreună o vizită în incinta fabricii”, a mai declarat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan Sebeş.

Potrivit documentului publicat pe site-ul APM Alba, autorizaţia integrată de mediu vizează amplasamentul fabricii de pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 59 şi se referă la următoarele activităţi care se vor desfăşura pe platforma industrială Kronospan Sebeş:

– producerea de panouri din aşchii din lemn, plăci aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de producţie mai mare de 600 mc/zi

– producerea compuşilor organici cum sunt: hidrocarburile cu conţinut de oxigen, alcoolii, aldehidele, cetonele, acizii carboxilici, esterii şi amestecurile de esteri, acetaşii, eterii, peroxizii şi răşinile epoxidice;

– arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală egală sau mai mare de 50 MW.

APM Alba a anunţat din decembrie 2016 intenţia de eliberare a autorizaţiei integrate de mediu. Potrivit Agenţiei, decizia a fost luată în urma verificării documentației depuse și a amplasamentului, în urma consultării publicului și a autorităților competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Alba, decizia de emitere a autorizației integrate de mediu se bazează pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv:

– luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, în special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile

– luarea măsurilor care să asigure că nici o poluare semnificativă nu va fi cauzată

– evitarea producerii de deșeuri, iar în cazul în care aceasta nu poate fi evitată, reutilizarea, reciclarea, valorificarea lor, iar în caz de imposibilitate tehnică și economică, eliminarea lor, evitându-se sau reducându-se impactul asupra mediului

– utilizarea eficientă a energiei

– luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor și limitarea acestora

– luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activității, pentru evitarea oricărui risc de poluare și pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare

De asemenea, titularul activității este obligat să efectueze raportări periodice, care cuprind rezultatele supravegherii emisiilor și care vor fi puse la dispoziția publicului.

Reamintim că la începutul acestui an, Kronospan Sebeş SA a obţinut actualizarea temporară, până cel târziu 9 ianuarie 2017, a autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an.

Reprezentanţii companiei au prezentat studiile efectuate pentru obţinerea acestei autorizări, precizând că în ultimii 9 ani au fost 83 de controale ale autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi securităţii, urmate de 19 sancţiuni.

În contextul dezbaterii publice din octombrie, de la Sebeş, pe acest subiect, organizaţia de mediu “Prima Natura” a cerut suspendarea procedurii, pe motiv că “încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși dar și cele privind impactul asupra sănătății populației”.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Peste 100 de locuitori din Sebeş, la dezbateri cu primarul și reprezentanţii Kronospan pentru noua autorizaţie integrată de mediu

Contestatarii susţin că “poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că <frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic> și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cris

    miercuri, 11.01.2017 at 14:23

    Cum e posibil sa dati autorizatie pe 10 ani? Sunteti nebuni? Alo, DNA-ul, unde sunteti? Pe Mihaela au gasit-o pe marioara asta de ce nu o cauta? Ce partid reprezinta? APM, cum verificati daca s-au luat sau nu masurile descrise? Cum definiti termenul „poluare semnificativa”, care sunt limitele acestei poluari? Poate eu consider un indice, voi altul, vecinul altul? Si pentru oricare din nou este nesemnificativ. Suntem prosti, ca va mai putem rabda, pe voi, functionarii publici carora va cresc guvernantii, lefurile! Ne meritam soarta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax