Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Mit şi aventură la Peştera Poarta Zmeilor din Munții Trascăului

Publicat

Una dintre frumuseţile judeţului Alba, mai puţin cunoscute este Peştera Poarta Zmeilor, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, din comuna Sălciua. Legenda spune că numele Peşterii Poarta Zmeilor vine de la forma portalului, care se află la 15 metri de intrarea în peşteră.

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte.

Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

 

Peştera Poarta Zmeilor este una  dintre cele mai vechi peşteri din Munţi Trascăului, cu o lungime interioară de 125 de metri. Aici se găsesc pereţi cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, gururi şi hornuri care atârnă de tavan, însă bezna este totală, iar podeaua este alunecoasă. Peisajele sunt asemănătoare cu cele de la Huda lui Papară sau Vânătarele Ponorului.

 

Cei care doresc să ajungă la Peştera Poarta Zmeilor trebuie să urmeze drumul ce începe din centrul satului Sălciua de Jos, pe DC 130, care se desprinde la dreapta din DN7, pe direcţia Câmpeni- Turda.

De pe DC 130, se intră pe o potecă marcată cu o cruce roşie, care duce la peşteră.

sursă: „Judeţul Alba. Ghid turistic” – Consiliul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi V

    marți, 03.07.2012 at 07:53

    Foarte Bine! Sper ca se vor mediatiza in continuare obiectivele turistice care merita vazute!

    Spor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax