Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba. Peisaje de poveste pe Valea Ampoiţei

Publicat

Un peisaj minunat, o vale îngustă ce arată ca o cărare printre copacii unei păduri, blocuri de calcar şi un râu cu apă cristalină, toate acestea le găseşti pe valea Ampoiţei. Este loc ideal pentru a petrece câteva zile în mijlocul naturii sau pentru a te căţăra pe una dintre cele trei stânci de calcar.

Calcarele de la Ampoiţa te surprind cu crestele lor încă de la primele viraje, de-a lungul pârâului Ampoiţa. Este vorba despre trei blocuri de calcar, desprinse unul de altul şi înalte de 44 m, 27 m, respectiv, 17 m. Împreună, alcătuiesc o privelişte impunătoare în acest ţinut carstic al Munţilor Trascău. Pe lângă frumuseţea pe care o oferă locului, acestea reprezintă o adevărată aventură pentru orice căţărător care se încumetă să ajungă în vârf cu ajutorul frânghiilor.

Dacă nu ai experienţă în mânuirea frânghiilor, poţi ajunge în vârf şi la pas, dar pregăteşte-ţi picioarele pentru o potecă abruptă, printre tufe cu spini şi copaci încovoiaţi până la umeri. Chiar dacă nu reuşeşti să ajungi în vârful stâncilor, simpla imagine a râului curgând printre bolovani şi a dealurilor acoperite de păduri îţi dovedeşte că merită să faci o vizită pe Valea Ampoiţei. Pe timpul verii, un drum până aici este perfect pentru a te răcori la umbra copacilor şi a te scălda în apa rece a râului.

În zonă poţi vizita Peştera Liliecilor, situată în Cheile Ampoiţei. Sute de lilieci trăiesc în peştera din rezervaţia naturală.

 Cum ajungi la Ampoiţa?

Drumul este foarte uşor de parcurs şi este asfaltat până după Lunca Ampoiţei. Pornind pe drumul Alba Iulia – Zlatna, după aproximativ 10 km, virezi la dreapta, iar drumul te duce în satul Ampoiţa, după care vei intra pe Valea Ampoiţei.

Unde te cazezi?

În satul Ampoiţa, la apoximativ 12 km de Alba Iulia, poţi opta să te cazezi la Pensiunea „Izvorul Muntelui” sau „Mama Luţă”, pentru cei care cunosc zona. Pe lângă mâncare delicioasă, pregătită în stil ardelenesc, vei putea petrece pe terasă sau în restaurant. Tarife: cameră dublă 90 de lei, cameră triplă 90 de lei, cameră cu 4 locuri 200 de lei. Cabana cu 7 locuri este 200 de lei pe noapte, iar cabana cu 15 locuri este 500 de lei pe noapte. Pensiunea dispune de parcare mare şi asigură transportul de la gară, dacă vii cu trenul.

De asemenea, poţi opta să te cazezi la Pensiunea „Casa cu Dor” de la Ampoiţa. Pensiunea dispune de 8 camere duble cu baie proprie, minibar şi televizor. Tarife: cameră cu pat matrimonial 110 lei.

 Sursă: „Judeţul Alba. Ghid Turistic”, Consiliul Judeţean Alba

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax