Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Peştera Pojarul Poliţei și Izbucul Tăuzului, un lac adânc de 85 de metri

Publicat

Cei pasionaţi de fotografia subterană şi de explorarea peşterilor au posibilitatea de a-şi satisface aceste pasiuni făcând o vizită la Peştera Pojarul Poliţei din Gârda de Sus, un labirint speologic plin de surprize. În apropierea peșterii se găsesc două lacuri, Izbucul Tăuzului și Cotețul Dobreștilor, o destinație-surpriză, nu neapărat pentru înotători, ci pentru scafandri, căci lacul ajunge la adâncimea de 85 de metri, iar apele sale reci îți permit să te pierzi în ele.

Situată în partea de sud-est a Munţilor Bihor, pe stânga Pârâului Gârdişoara, peştera este înconjurată de o mulţime de brazi şi copaci înalţi, iar aleea care te duce până la ea traversează o poiană parcă de basm.

Drumul până  acolo este destul de greu de parcurs, însă, pentru o persoană interesată de belşugul uluitor al galeriilor peşterilor, acesta nu va fi o piedică în a ajunge la Pojarul Poliţei. Excursia nu va fi lipsită de adrenalină, mai ales că peisajele din zonă ascund o mulţime de surprize.

Cu un interior aproape exuberant, peștera cuprinde săli mari, culoare înguste, în care se formează lacuri temporare, coloane, stalactite, stalagmite şi scurgeri de ape pe pereţi. Cu alte cuvinte, locul este ideal pentru fotografia subterană.

Specialiştii au confirmat prin descoperirea unui “dop de aluviuni” că Peştera Pojarul Poliţei este legată, subteran, de Gheţarul Scărişoara. Dovada este vechiul nume al Pojarului Poliţei, Pojarul Gheţarului.

O vizită la Pojarul Poliţei poate cuprinde cu ușurință și două lacuri: Izbucul Tăuzului şi Coteţul Dobreştilor. Izbucul Tăuzului oferă o privelişte superbă cu nuanțe albastre-verzui pe suprafața lacului de la poalele Pietrei Tăuzului, având cel mai adânc pasaj subacvatic de pe teritoriul ţării, de 85 de metri. Acesta e alimentat în adâncime de apele pierdute în peşterile Coiba Mică şi Coiba Mare. Pentru relieful său rar în zona Munților Apuseni, acest loc este vizitat de scafandri. Coteţul Dobreştilor este una din rezervaţiile surpinzătoare ale judeţului: din mica peşteră ţâşneşte un adevărat râu, la poalele unui perete uriaş de calcar.

Cum ajungi la Peştera Pojarul Poliţei?

Alegi drumul ce ajunge, prin Cîmpeni, la Gârda de Sus, pe DC 130. Acesta se desprinde la dreapta din DJ 750, după care continuă pe DC 130, cale de 18 km pe Valea Ordâncuşii, până ajunge în satul Gheţar. De acolo urci pe o potecă marcată, care se bifurcă într-o poiană.

Unde te cazezi?

Poţi alege Pensiunea Scărişoara Gârda de Sus, situată în apropierea peşterii  Gheţarul de la Scărişoara. Astfel vei avea posibilitatea de a face excursii în zonă şi de a vizita mai multe obiective turistice din Munţii Apuseni. Are 15 camere şi 12 băi,încălzire centrală, grădină, masă de ping-pong, sală de mese, teren de sport, fermă proprie, grătar, parcare, sanie trasă de cai, tichete de vacanţă, foişor în curte, living, restaurant, spălătorie, transport auto, frigider în unitate, loc amenajat de joacă, sală de conferinţe, terasă, TV în living.

Tarife: 70 lei/zi – cameră dublă matrimonială; 90 lei/zi – cameră triplă; 120 lei/zi – apartament cu 2 camere. Tarife masă: mic dejun: 15 lei/persoană, prânz: 25 lei/persoană, cină: 25 lei/persoană.

Sursa: „Județul Alba. Ghid turistic”, al Consiliului Județean Alba

FOTO: Cosmin Berghean, flickr.com; dreamdestinations.ro

Cristina NICOLA

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Obstacole „naturale” pe drumurile din Apuseni. Brazi „plantaţi” în gropile de pe DN 75

Publicat

brazi plantati pe sosea

Aşa cum vara unii participanţi la trafic obişnuiau să pună panseluţe în „craterele” apărute pe carosabil, acum în Apuseni se plantează brazi în gropile din asfalt. Exemplul este în fotografiile surprinse de un cititor Alba24, pe DN75. Sunt gropi semnalizate „natural”, dar şi obstacole cu potenţial pericol pentru şoferii care nu le observă la timp. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O femeie rănită şi o casă distrusă în INCENDIU, la Vama Seacă. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Publicat

casa incendiu

O femeie a fost rănită şi o casă distrusă într-un incendiu petrecut vineri după-amiaza în localitatea Vama Seacă. Au intevenit pompierii din Aiud, în colaborare cu voluntari SVSU Hopârta. Potrivit ISU Alba, pompierii au acţionat cu două autospeciale și o ambulanță SMURD, pentru stingerea incendiului izbucnit la o locuință din localitatea Vama Seacă. Flăcările au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Barurile din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj și Câmpeni, controlate de ISU. Amenzi de 19.000 de lei și 32 de avertismente

Publicat

autorizatia-de-securitate-la-incendiu-se-va-putea-obtine-pana-la-30-iunie-2017-a872

Nouă amenzi în valoare de 19.000 de lei și 32 de avertismenete au fost aplicate de ISU Alba în urma unei acțiuni de control a operatori economici din județul Alba. În perioada 09 – 17 februarie, la nivelul județului Alba s-au desfășurat un număr de 8 controale de prevenire la operatori economici care desfășurau activitați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate