Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Peştera Pojarul Poliţei și Izbucul Tăuzului, un lac adânc de 85 de metri

Publicat


Cei pasionaţi de fotografia subterană şi de explorarea peşterilor au posibilitatea de a-şi satisface aceste pasiuni făcând o vizită la Peştera Pojarul Poliţei din Gârda de Sus, un labirint speologic plin de surprize. În apropierea peșterii se găsesc două lacuri, Izbucul Tăuzului și Cotețul Dobreștilor, o destinație-surpriză, nu neapărat pentru înotători, ci pentru scafandri, căci lacul ajunge la adâncimea de 85 de metri, iar apele sale reci îți permit să te pierzi în ele.

Situată în partea de sud-est a Munţilor Bihor, pe stânga Pârâului Gârdişoara, peştera este înconjurată de o mulţime de brazi şi copaci înalţi, iar aleea care te duce până la ea traversează o poiană parcă de basm.

Drumul până  acolo este destul de greu de parcurs, însă, pentru o persoană interesată de belşugul uluitor al galeriilor peşterilor, acesta nu va fi o piedică în a ajunge la Pojarul Poliţei. Excursia nu va fi lipsită de adrenalină, mai ales că peisajele din zonă ascund o mulţime de surprize.

Cu un interior aproape exuberant, peștera cuprinde săli mari, culoare înguste, în care se formează lacuri temporare, coloane, stalactite, stalagmite şi scurgeri de ape pe pereţi. Cu alte cuvinte, locul este ideal pentru fotografia subterană.

Specialiştii au confirmat prin descoperirea unui “dop de aluviuni” că Peştera Pojarul Poliţei este legată, subteran, de Gheţarul Scărişoara. Dovada este vechiul nume al Pojarului Poliţei, Pojarul Gheţarului.

O vizită la Pojarul Poliţei poate cuprinde cu ușurință și două lacuri: Izbucul Tăuzului şi Coteţul Dobreştilor. Izbucul Tăuzului oferă o privelişte superbă cu nuanțe albastre-verzui pe suprafața lacului de la poalele Pietrei Tăuzului, având cel mai adânc pasaj subacvatic de pe teritoriul ţării, de 85 de metri. Acesta e alimentat în adâncime de apele pierdute în peşterile Coiba Mică şi Coiba Mare. Pentru relieful său rar în zona Munților Apuseni, acest loc este vizitat de scafandri. Coteţul Dobreştilor este una din rezervaţiile surpinzătoare ale judeţului: din mica peşteră ţâşneşte un adevărat râu, la poalele unui perete uriaş de calcar.

Cum ajungi la Peştera Pojarul Poliţei?

Alegi drumul ce ajunge, prin Cîmpeni, la Gârda de Sus, pe DC 130. Acesta se desprinde la dreapta din DJ 750, după care continuă pe DC 130, cale de 18 km pe Valea Ordâncuşii, până ajunge în satul Gheţar. De acolo urci pe o potecă marcată, care se bifurcă într-o poiană.

Unde te cazezi?

Poţi alege Pensiunea Scărişoara Gârda de Sus, situată în apropierea peşterii  Gheţarul de la Scărişoara. Astfel vei avea posibilitatea de a face excursii în zonă şi de a vizita mai multe obiective turistice din Munţii Apuseni. Are 15 camere şi 12 băi,încălzire centrală, grădină, masă de ping-pong, sală de mese, teren de sport, fermă proprie, grătar, parcare, sanie trasă de cai, tichete de vacanţă, foişor în curte, living, restaurant, spălătorie, transport auto, frigider în unitate, loc amenajat de joacă, sală de conferinţe, terasă, TV în living.

Tarife: 70 lei/zi – cameră dublă matrimonială; 90 lei/zi – cameră triplă; 120 lei/zi – apartament cu 2 camere. Tarife masă: mic dejun: 15 lei/persoană, prânz: 25 lei/persoană, cină: 25 lei/persoană.

Sursa: „Județul Alba. Ghid turistic”, al Consiliului Județean Alba

FOTO: Cosmin Berghean, flickr.com; dreamdestinations.ro

Cristina NICOLA


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

23 august: Semnificaţii istorice. Se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei lui Hitler

Publicat

23 aug

Pe 23 august 2019 se împlinesc 75 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Timp de 40 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României. În 23 august 1944, regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată și percheziții. PROIECT

Publicat

ministerul justitiei

Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile. „În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două noi aparate de radiologie, pentru pacienții Spitalului din Sebeș. Când vor fi recepționate și cât vor costa

Publicat

Spitalul Municipal Sebeș va achiziționa două aparate noi de radiologie. Cele două aparate Roentgen Digital cu două posturi, scopie și grafie, sunt destinate secțiilor de Radiologie și Imagistică Medicală și de Pneumoftiziologie. Valoarea investiției este estimată la peste 1,7 milioane de lei (aproximativ 376.000 de euro), fără TVA, aparatele urmând să fie recepționate înainte de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

890.000 de lei pentru dotarea Brigăzii Antibraconaj din cadrul AJVPS Alba. Contract de finanțare, semnat la MADR

Publicat

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba a semnat miercuri, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), un contract de finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), în valoare de aproape 890.000 de lei, pentru dotarea cu cele necesare eradicării braconajului piscicol de pe râul Mureș și afluenții săi.  Proiectul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate