Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Leasing sau credit auto? Diferenţele dintre cele două metode de creditare şi cât plătești în total pentru autoturism

Publicat

duster Cumpărarea unui autoturism nou în leasing sau printr-un credit auto este o soluţie des folosită de persoanele care nu îţi permit achiziţionarea cu ”banii jos”. Cum maşina este un bun perisabil, costul trebuie să fie minim, în timp ce raportul dintre calitate şi cost să fie cât mai echilibrat. Astfel, având în vedere faptul că “resursele proprii” nu necesită explicaţii suplimentare, am analizat costurile necesare pentru achiziţionarea unei maşini noi (în valoare de 11.000 de euro) prin leasing sau credit bancar. În cazul leasingului, cumpărătorul va avea de achitat în plus faţă de valoarea maşinii aproximativ 5.000 de euro, pe când în cazul unui credit auto suma va fi de aproximativ 4.700 de euro.

Atât leasingul cât şi creditul auto presupun achiziţia bunului în rate lunare. Diferenţa majoră între leasingul (financiar) şi creditul auto ţine de dreptul de proprietate asupra automobilului. În cazul contractului de leasing, proprietar este firma de leasing, de la începutul contractului şi până la încheierea acestuia. În schimb, la un credit bancar, clientul este proprietarul maşinii. Schimbul de proprietate la un contract de leasing se face la sfârşit, după ce clientul achită toate ratele şi plăteşte valoarea reziduală (plata în baza căreia se face transferul dreptului de proprietate).

Publicitate: AutoZila - Alba Iulia, Str. Tudor Vladimirescu 9 ( lângă pizzeria Roberta)

Publicitate: AutoZila – Alba Iulia, Str. Tudor Vladimirescu 9 ( lângă pizzeria Roberta)

O altă diferenţă apare în momentul rambursării anticipate. La un contract de leasing, clientul nu poate rambursa anticipat tot creditul mai devreme de un an, deoarece legea interzice ca un contract de leasing să aibă o durată mai mică de 1 an. Această limitare nu apare la creditele auto, unde clienţii au posibilitatea să ramburseze anticipat împrumutul oricând pe parcursul contractului.

Să luăm de exemplu o persoană care doreşte echiziţionarea unei maşini Dacia Duster în valoare totală de 11.000 de euro, prin leasing sau credit auto, într-o perioadă de 60 de luni (5 ani).

În cazul în care optează pentru leasing, cumpărătorul va avea de plătit un avans de 1650 euro, o rată lunară de 196,43 euro la care se adaugă asigurarea casco în valoare de 44,30 de euro. Costul total la finalizarea ratelor este de 16.093,8 de euro (cu 5.093,8 de euro în plus faţă de valoarea totală a maşinii).

În cazul în care acelaşi cumpărător doreşte echiziţionarea aceleiaşi maşini printr-un credit auto, pe lângă avansul de 1650 de euro va avea de plătit o rată lunară de 189,82 de euro la care se adaugă asigurarea casco în valoare de 44,30 de euro. Costul total la finalizarea ratelor este de 15.697,2 de euro (cu 4.697,2 de euro în plus faţă de valoarea totală a maşinii).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax