Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea alegerilor locale, adoptată în Senat: Primarii vor fi aleşi într-un singur tur. Preşedinţii de CJ, din rândul consilierilor

Publicat

vot alegeri Senatul a adoptat, cu 114 voturi ”pentru” și trei voturi” legea alegerilor locale. Conform noilor prevederi, primarii ar urma să fie aleşi într-un singur tur, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene ar urma să fie aleşi din rândul consilierilor judeţeni.

Noua lege a alegerilor locale a trecut de prima Cameră sesizată, fiind adoptată de Senat cu majoritate largă de voturi.

Iniţiat de comisia specială de Cod Electoral, proiectul de lege prevede, printre altele, faptul că primarii vor fi aleşi la fel ca înainte, într-un singur tur de scrutin, în timp ce preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni. De asemenea, o altă modificare importantă adusă de noua lege a alegerilor locale este şi faptul că şeful de CJ va putea fi revocat cu votul a două treimi din numărul consilierilor judeţeni.

Liberalii au propus, din nou, la dezbaterile din plenul Senatului, alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi alegerea preşedintelui de Consiliu Județean prin vot direct, tot în două tururi de scrutin, însă amendamentele au picat la vot. Totodată și reprezentanţii UDMR au propus ca pragul electoral să scadă de la 5% la 3%, însă şi acest amendament a fost respins.

Pentru a se aplica la următoarele alegeri locale, din iunie 2016, noua lege a administraţiei publice locale ar trebui adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte până în mai – iunie 2015. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale  nr. 682/2012, orice lege care vizează alegerile trebuie modificată cu maximum un an înainte.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax