Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea ANTI FUMAT, adoptată de Camera Deputaților şi trimisă pentru promulgare. Unde va fi interzis fumatul şi folosirea ţigărilor electronice

Publicat

fumat-interzis Deputații au adoptat, marți, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului. Propunerea legislativă, care datează din anul 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente, dintre care cel mai important se referă la definirea spațiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise.

Proiectul de lege a fost votat marți, în Camera Deputaților, cu 164 voturi pentru, 20 voturi împotrivă și 26 de abțineri.

Vineri, proiectul a fost modificat în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, într-o scurtă ședință convocată imediat după discutarea bugetului de stat pe sănătate, pentru ca legea să poată fi trimisă în plen la votul final înainte de terminarea sesiunii parlamentare, iar marți a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la propunerea PSD.

Cel mai important amendament se referă la definirea spațiului public închis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise. Excepție fac penitenciarele de maximă siguranță și zona de tranzit a aeroporturilor internaționale – aici se vor amenaja spații destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spații destinate copiilor, închise sau deschise.

Proiectul definește spațiul public ca fiind „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Vezi şi Legea care interzice fumatul în spațiile publice, modificată în comisa de sănătate. Țigările vor putea fi expuse în rafturile magazinelor

De asemenea, în aceste spații va fi interzisă și utilizarea țigărilor electronice. Totodată, se interzice complet fumatul și în instituțiile medicale, de învățământ, de stat și private, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

Potrivit legii, în ceea ce privește sancțiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5.000 și 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activității, pentru persoanele juridice.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».

Legea prevede şi o excepţie: în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă se va putea fuma.

surse: hotnews.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax