Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LEGEA DĂRII în PLATĂ intră în vigoare. GHID pentru cei care vor să scape de creditele ipotecare. Costuri şi condiţii

Publicat

casa ipoteca imobiliar credit Legea dării în plată intră în vigoare de vineri, astfel că persoanele care au contractat credit ipotecar şi nu mai pot plăti ratele la bancă au opţiunea de a renunţa la imobilul gajat şi a încheia împrumutul.

Însă beneficiarii acestei legi trebuie să ţină cont că sunt implicate unele costuri şi anumite condiţii.

Legea 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite intră în vigoare de vineri.

Darea în plată este o opţiune care va fi la dispoziţia oricărei persoane care are contract cu o bancă, instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţelor deţinute asupra consumatorului, pentru un credit hipotecar, mai puţin cei care au luat împrumuturi prin “Prima casă”.

„Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă în termenul prevăzut la art. 5 alin. (3) (cel puţin 30 de zile libere de la notificarea creditorului – n. red.) părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord”, prevede noua lege.

Potenţialii beneficiari trebuie să ţină cont de patru condiţii:

– să fie vorba de un raport juridic între o persoană fizică şi o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţei deţinute asupra consumatorului;

– împrumutul să fie de maximum 250.000 de euro (echivalent în lei, potrivit cursului Băncii Naţionale a României, la data încheierii contractului de credit);

– creditul să fie contractat pentru cumpărarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinţe sau, indiferent de scopul contractării, să fie garantat cu cel puţin o locuinţă;

– consumatorul să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care cere aplicarea dării în plată.

Dacă persoanele fizice au garantat creditul cu două sau mai multe bunuri, trebuie să le ofere în plată pe toate, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016.

Costuri şi etape

Dacă banca este de acord cu solicitarea, costurile vor fi mai mici.

Pasul UNU: Notificarea creditorului

Clienţii trebuie să notifice banca (creditorul) despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datoriile stabilite prin contractul de credit. Documentul de notificare poate fi redactat de un executor judecătoresc, avocat ori notar, iar costurile pentru serviciile complete acestora pot varia între 100 de lei şi 1000 de lei.

Pasul DOI: Transmiterea dreptului de proprietate

Dacă banca este de acord cu darea în plată, se încheie act de transfer de proprietate, la notar.

Notificarea de dare în plată va trebui să includă şi un „interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul legal sau convenţional al instituţiei de credit să se prezinte la un notar public propus de debitor în vederea încheierii actului translativ de proprietate”, se arată în Legea nr. 77/2016, cu precizarea că prima zi de convocare la notar va putea fi stabilită în termen de cel puţin 30 de zile libere.

Apoi, cu minimum trei zile libere înainte de prima zi de convocare la notar, părţile vor trebui să transmită acestuia informaţiile şi documentele necesare încheierii actului de dare în plată. În această etapă, costul încheierii proceselor-verbale aferente convocărilor va fi de maximum 200 de lei, însă încheierea actului translativ de proprietate va fi taxată în funcţie de valoarea imobilului.

Situaţii posibile

În maximum zece zile de la comunicarea notificării de dare în plată, creditorul va avea posibilitatea de a contesta în instanţă îndeplinirea potrivit legii. Într-o astfel de situaţie, cererea se va judeca de urgenţă, cu citarea părţilor, la judecătoria în circumscripţia căreia domiciliază consumatorul, şi va aduce costuri suplimentare pentru debitor.

Dacă va fi admisă contestaţia creditorului, „părţile vor fi puse în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege”, conform Legii dării în plată. Totuşi, în cel mult 15 zile lucrătoare de la comunicarea hotărârii judecătoreşti, partea interesată va putea face apel, care se va judeca cu celeritate.

În maximum zece zile de la data respingerii definitive a contestaţiei, creditorul va fi obligat să se prezinte la notarul public indicat de persoana fizică. În acest caz, vor trebui transmise informaţiile şi înscrisurile necesare încheierii actului translativ de proprietate şi se va stabili data exactă pentru parafarea dării în plată.

Dacă debitorul va alege să fie reprezentat în instanţă de către un avocat, pe lângă costurile iniţiale pentru notificarea creditorului, va mai fi nevoie de bani pentru serviciile reprezentantului în instanţă.

Dacă banca nu respectă prevederile Legii dării în plată, consumatorul poate cere în instanţă pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate stingerea obligaţiilor izvorâte din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate.

Cererea va fi judecată cu celeritate, cu citarea părţilor, la judecătoria de la domiciliul debitorului, acţiunea fiind scutită de plata taxei judiciare de timbru. Apoi, hotărârea instanţei va putea fi atacată cu apel în termen de şapte zile de la comunicare. Şi în acest caz, persoanele fizice vor putea fi nevoite să scoată bani din buzunar, pe lângă cei pentru notificarea de dare în plată.

După încheierea contractului de transfer de proprietate ori când se pronunţă hotârârea judecătorească definitivă, debitorul va scăpa de toate datoriile contractuale, iar creditorul nu va mai putea să ceară alte sume de bani.

Legea dării în plată se va aplica atât contractelor de credit încheiate începând cu data de 13 mai, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax