Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea intabulării gratuite a terenurilor, respinsă definitiv de colegii de partid ai iniţiatorului Ioan Dîrzu. Vezi cum au votat deputaţii de ALBA

Publicat

deputati

Proiectul legislativ iniţiat de parlamentarii de Alba Ioan Dîrzu (PSD) şi Teodor Atanasiu (PNL), privind gratuitatea primei intabulări, a fost respins de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Promovată intens de liderii liberali şi social-democraţi din judeţ, iniţiativa a înregistrat un eşec. Motivul “tehnic” pentru care majoritatea PSD a votat împotrivă ţine de faptul că este în vigoare o ordonanţă ce conţine cam aceleaşi prevederi. Astfel, legea promovată în Parlament de deputatul Ioan Dîrzu a fost respinsă de propriii colegi de partid.

Proiectul a picat cu 160 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 16 abțineri. Nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total al voturilor deputaților prezenți. Grupul PSD a anunțat în timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor că este în vigoare OUG nr. 8, ce prevede cam aceleaşi măsuri cu cele incluse în iniţiativa legislativă, astfel că, fiind un „paralelism juridic”, nu susţin proiectul.

Au votat “pentru” liberalii, democrat-liberalii şi reprezentanţii PP-DD. A fost împotrivă şi grupul UDMR.

Toţi deputaţii de Alba au votat „pentru” acest proiect, însă voturile lor nu au avut efect. Pe site-ul Camerei Deputaţilor, legea apare ca „procedură legislativă încetată prin respingere definitivă de către Camera Deputaţilor”. În dreptul parlamentarilor Ioan Dîrzu, Cornel Comşa, Dan Simedru, Clement Negruţ şi Călin Potor sunt trecute voturi „DA”.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare efectuarea gratuită a formalităților prevăzute de legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7 /1996 , republicată, în cazul primei înregistrări în cadastru și cartea funciară a terenurilor agricole și celor forestiere situate în extravilanul localităților, dobândite prin titlurile de proprietate emise potrivit prevederilor Legii fondului funciar. Se preconiza ca efectuarea acestor formalități să fie finanțate de la bugetul de stat, iar onorariile experților cadastrali să se plătească în limita sumei de 400 de lei/proprietate.

Proiectul de lege privind prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere a fost adoptat de Senat pe 14 mai 2013, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Decizia, criticată de liberali, dar şi de reprezentanţii altor partide

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că majoritatea parlamentară constituită din PSD şi UDMR a decis să respingă în Camera Deputaţilor proiectul de lege privind intabularea gratuită a terenurilor, promovat de PNL şi susţinut inclusiv de comisarul european Dacian Cioloş.

„Cel mai grav lucru care s-a întâmplat astăzi în România nu este nici tot tărăboiul în jurul operaţiunilor DNA, nu sunt nici lucrurile legate de decizii administrative, ci faptul că în Camera Deputaţilor astăzi noua majoritate parlamentară PSD-UDMR a votat împotriva proiectului de lege iniţiat şi susţinut de PNL privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, blocând astfel pentru circa 4 milioane de români şansa de a-şi intabula gratuit aceste terenuri”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că proiectul a fost subiectul discuţiilor din USL la momentul adoptării acestuia în Senat.

„Acest proiect de lege iniţiat de liberali a trecut prin Senat încă de pe vremea când încă exista USL şi atunci a fost unul dintre primele momente tensioante în interiorul coaliţiei. De pe atunci, şi premierul, şi o parte din conducerea PSD şi-au exprimat nemulţumirea. Din păcate, astăzi PSD, susţinut decisiv de către UDMR, şi-a reluat planul de boicotare a acestei legi şi cu numai patru voturi a reuşit să respingă acest proiect atât de important pentru milioane de proprietari din România”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a susţinut că prin decizia de respingerii a iniţiativei legislative „se dovedeşte că pentru cei din PSD chiar şi prevederea constituţională referitoare la garantarea proprietăţii rămâne un moft sau un principiu pe care îl aplică numai când este vorba eventual doar de proprietăţile lor personale”.

Reprezentanţii din Alba ai Partidului Mișcarea Populară susţin că tocmai parlamentarii PSD au votat împotriva proiectului de lege, în timp ce deputații PMP și ceilalți deputați din opoziția parlamentară l-au susținut. „Intabularea gratuită a terenurilor agricole este o măsură de multă vreme așteptată de cei cărora le-au fost retrocedate pământurile confiscate în mod abuziv de regimul comunist. În lipsa unei astfel de legi, mulți români (în special de la țară) nu vor reuși niciodată să-și întabuleze terenurile, fiindcă efortul financiar ar fi prea mare. În consecință, suprafețe foarte mari de teren rămân active moarte, în afara circuitului economic, neputând fi vândute sau cumpărate cu acte în regulă, iar agricultura românească întârzie să se modernizeze”, transmite preşedintele PMP Alba, Clement Negruţ.

surse: mediafax, agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax