Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pentru pensiile aleşilor locali, declarată neconstituţională. Cum motivează CCR decizia

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala Curtea Constituţională a decis că proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleşii locali nu este în acord cu legea fundamentală. Potrivit judecătorilor CCR, legea nu este clară pentru că un se precizează ce anume reprezintă această pensie – o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.

Pe de altă parte, judecătorii apreciază că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.

În urma deciziei de miercuri, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu hotărârea CCR, în termen de 45 de zile.

„Orice bani în plus reprezintă un privilegiu”, a spus preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Preşedintele CCR a explicat că există o problemă şi în privinţa retroactivităţii prevăzute în actul normativ, care ar face ca şi foştii şefi locali de pe vremea comunismului să beneficieze de ea.

Guvernul a depus o sesizare potrivit căreia actul normativ i-ar privilegia pe primarii şi preşedinţii de consilii.

Sesizarea Executivului are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax