Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea prevenţiei va fi adoptată de Guvern, săptămâna viitoare. Vizează aproximativ 290 de contravenţii

Publicat

sedinta guvern grindeanu 2017 Proiectul Legii prevenției, inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a primit majoritatea avizelor ministerelor cu atribuții pe zona de control și a fost joi în atenţia Executivului, într-o primă lectură. Urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, de Guvern. Potrivit ministrului Alexandru Petrescu, au fost introduse aproximativ 290 de contravenţii sub incidenţa acestei legi.

Actul normativ, construit pe principiile de bază ale Codului Economic al României, este structurat pe doi piloni esențiali, și anume crearea cadrului optim de educare și informare a operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

“Aceasta este o primă măsură de emancipare a actului de control și un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere – element esențial pentru un mediu de business stabil și sănătos. Legea prevenției va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp: o normalizare a relației mediu de afaceri – autorități de control, bazată pe încredere, informare – educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea și stabilitatea cadrului general de business”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a integrat propunerile de contravenții venite din partea a 17 ministere care au în portofoliul organisme cu atribuții de control. Aproximativ 290 de contravenții au fost introduse, la propunerea ministerelor implicate, sub incidența acestei legi.

Este vorba despre fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri, protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne, potrivit sursei citate.

Cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Legea prevenției reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătățire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public privat, armonizarea legislației în domeniul comerțului, contribuția la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 și altele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax