Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea primarilor condamnați cu suspendare care pot rămâne în funcţii. CCR discută pe 6 iulie sesizarea președintelui Iohannis

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Curtea Constituțională a României urmează să discute pe data de 6 iulie sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea legii referitoare la statutul aleșilor locali.

Klaus Iohannis a sesizat miercuri Curtea Constituțională asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, care permite acestora să își continue mandatul dacă sunt condamnați la o pedeapsă de închisoare cu suspendare.

Motivele sesizării vizează încalcarea prevederilor art. 1 alin. (3) si alin. (5), ale art. 11 alin. (1) si alin. (2), ale art. 16 si ale art. 147 alin. (4) din Constituție, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis consideră că intervenția legislativă asupra art. 9 lit. f) si art. 15 lit. e) conduce la interpretarea că se permite continuarea exercitării mandatului de consilier local sau județean, primar și președinte de CJ de către o persoană condamnată penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei.

„Considerăm că fie completarea realizată nu poate fi interpretată decât în sensul jurisprudenței constante a Curții Constitutionale ce nu face distincție în funcție de modalitățile de individualizare judiciară a pedepsei, ci mentionează doar faptul că pedeapsa privativă de libertate trebuie executată (în formele prevăzute de legislația penală în vigoare), fie intenția legiuitorului a primit o redactare defectuoasă, ipoteză în care aceasta nu respectă nici cerințele de claritate și previzibilitate a legii, așa cum rezultă acestea din art. 1 alin. (5) din Constituție și au fost dezvoltate în jurisprudența Curții Constituționale, și nici exigentele principiului egalității, așa cum rezultă acesta din art. 16 din Constituție”, mai precizează Președinția într-un comunicat.

Șeful statului susține astfel că pierderea mandatului de către alesul local care este condamnat prin ”hotărâre judecătoreasca definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare” presupune că instanța a stabilit în mod definitiv vinovația acestuia.

„Odată aplicată pedeapsa, ea urmează a fi executată în condițiile prevăzute de Codul penal și individualizate în fiecare caz în parte de instanța de judecată. Prin urmare, toate pedepsele privative de libertate aplicate de instanțe sunt <cu executare>, chiar dacă executarea poate fi realizată, în concret, în penitenciar sau prin una din modalitățile prevăzute în Capitolul V privind individualizarea executării pedepsei din Codul penal”, a arătat Klaus Iohannis.

Președintele apreciază că noua opțiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real și vine în contradicție cu valorile sociale ocrotite prin lege.

În sesizare, președintele arată că, potrivit Legii 393/2004, în exercitarea mandatului, aleșii locali se află în serviciul colectivității locale și sunt responsabili în fața acesteia, iar o condiție a exercitării mandatului o reprezintă depunerea jurământului potrivit căruia aceștia se obligă la respectarea Constituției și a legilor.

Șeful statului afirmă că este de neconceput ca statul, în calitate de subiect pasiv general al infracțiunii și titular al dreptului de tragere la răspundere penală, dupa rămânerea definitivă a hotărârii, să permita exercitarea autorității publice de către persoana condamnată.

Potrivit sesizării, interpretarea sistematică a prevederilor art. 1 alin. (3) și art. 16 din Constituție pun în evidență principiul integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, de la care, prin conținutul sau normativ, legea dedusă controlului se îndepartează, nefiind justificată de o nevoie sociala reală și venind în contradicție cu regimul juridic aplicabil altor categorii socio-profesionale.

Combaterea corupției reprezintă, în opinia lui Iohannis, o cerință reală a societății românești și o componentă de bază a dialogului României cu partenerii săi europeni.

„Din această perspectivă, instituirea unui regim derogatoriu prin articolul unic pct. 3 al legii supuse controlului de constituționalitate, în ceea ce privește infracțiunile de corupție prevăzute la art. 289-290 din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu excluderea celorlalte infracțiuni de corupție, contravine art. 1 alin. (3) si alin. (5) coroborat cu art. 11 alin. (1) și alin. (2). (…) Or, eficiența cadrului de integritate, precum și asumarea angajamentelor la nivel internațional de către statul român în lupta împotriva corupției ar putea fi afectate dacă s-ar menține reglementarea din legea dedusă controlului. Angajamentele internaționale asumate de România nu pot fi contrazise prin legislația națională, întrucât statul român este obligat să respecte cu bună-credință obligațiile asumate la nivel internațional”, se mai precizează în sesizarea transmisă de șeful statului.

Klaus Iohannis consideră că diminuarea prin lege a standardelor de integritate și de luptă împotriva corupției, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracțiunile de dare și luare de mită, iar nu și în cazul altor fapte de corupție prevăzute în Codul penal și în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum și angajamentele internaționale asumate de România.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax