Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind fondul de pensii și pensiile facultative, trimisă în Parlament de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare

Publicat

klaus iohannis Președintele Klaus Iohannis a trimis marți Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat și pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative pe motiv că ar putea conduce la abuzuri în aplicare și instituie un drept de reglementare excesiv pentru ASF.

Șeful statului arată că legea are ca obiect de reglementare modificarea dispozițiilor referitoare la contractul de societate aplicabil în materie. Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil, se instituie posibilitatea adoptării hotărârilor privind modificarea contractului de societate cu acordul majorității participanților, dacă prin contract nu se stabilește altfel. Totodată, se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară poate emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate.

„Cu privire la procedura de modificare a contractului de societate, considerăm că soluția legislativă propusă pentru modificarea art. 10 alin. (3) din Legea nr. 411/2004, respectiv pentru completarea art. 44 din Legea nr. 204/2006 este de natură să genereze incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicarea normei juridice”, se precizează în cererea de reexaminare adresată președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele Iohannis consideră că se poate realiza modificarea contractului de societate și printr-o altă procedură decât cea a acordului din partea majorității părților, dacă există o clauză contractuală ce derogă de la norma instituită, ea însăși derogatorie de la dreptul comun, ceea ce poate însemna că modificarea contractului de societate ar putea fi realizată și cu acordul a mai puțin de majoritate din participanți.

„Așadar, chiar dacă în aparență modificarea propusă ar putea fi justificată de rațiuni de ordin practic, în realitate această soluție legislativă ar putea afecta interesele participanților la contractul de societate și ar putea conduce la abuzuri în aplicare”, susține șeful statului.
Președintele Iohannis punctează referitor la posibilitatea ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să poată emite norme cu privire la procedura de modificare a contractului de societate că sunt necesare clarificări suplimentare, întrucât, în forma actuală, aceasta poate genera imprevizibilitate în aplicare, ca urmare a faptului că ASF ar putea interpreta că are competența să modifice, prin norme proprii, inclusiv regula majorității pentru adoptarea hotărârilor privind modificarea contractului de societate.

„Astfel, pe lângă faptul că ar fi afectat și principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituție, această normă instituie și un drept de reglementare excesiv pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară”, completează șeful statului.

 

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax