Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea „superimunității” avocaților, prin care nu pot fi percheziționați sau interceptați, adoptată de deputaţi. Proiectul merge la promulgare

Publicat

7 avocatii si auditoriul Legea care reglementează meseria de avocat a fost adoptată de Camera Deputaților. Prin cele mai recente modificări aduse formei legii care a trecut de Senat – formă care acordă o „superimunitate” avocaților – s-a eliminat condiția informării „de îndată” asupra interceptării realizate, iar decanul baroului sau un reprezentant al acestuia nu mai trebuie să fie prezent la efectuarea perchezițiilor în biroul avocatului.

În continuare, „raportul” dintre avocat și client nu poate face obiectul unei interceptări și nu pot fi ridicate înscrisurile care contin comunicari intre client si avocatul sau si inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea clientului, cu excepția situației în care „din probe rezultă suspicunea rezonabilă că avocatul a comis infracțiuni în exercitarea activităților specifice profesiei”.

Legea a fost adoptată cu 237 voturi „pentru”. În condițiile în care modificările din comisie privind înscrisurile au fost respinse, aceasta rămâne în forma similară celei adoptate de Senat, adică avocații rămân cu „superimunitate”. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În plen au fost respinse modificările aduse de comisie prin care practic s-ar fi eliminat acea superimunitate.

Ce prevede raportul suplimentar dat de Comisia Jurdică pe 17 octombrie:

Despre percheziții și ridicarea de înscrisuri:

„Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării:

a) înscrisurile care conțin comunicări între client și avocatul sau;

b) înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

În situatia în care din probe rezultă suspicunea rezonabilă că avocatul a comis infracțiuni în exercitarea activităților specifice profesiei, prevederile alin 1^1 (de mai sus – n.r.) nu se aplică.”

Nu se mai regăsește, din forma care a trecut de Senat, paragraful: „Nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine și date, a imaginilor și a altor reprezentări care se afle în posesia avocatului”.

De asemenea, a fost eliminată prevederea care impunea prezența decanului baroului sau a reprezentantului acestuia la efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului.

Despre interceptări:

Legea în vigoare: „Nu vor putea fi ascultate și înregistrate, cu niciun fel de mijloace tehnice, convorbirile telefonice ale avocatului și nici nu va putea fi interceptată și înregistrată corespondența sa cu caracter profesional, decât în condițiile și cu procedura prevăzute de lege”.

Ce adaugă comisia juridică: „Raportul dintre avocat și persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârșește ori pregătește săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute în art. 139 alin 2 C.pr.pen.  Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activitățile de supraveghere tehnică au vizat și raporturile dintre avocat și suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obținute nu pot fi folosite în cadrul niciunul proces penal, urmând a fi distruse, de îndată, de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată de către procuror. Judecătorul dispune informarea avocatului”.

Proiectul a ajuns pentru a treia oară la Comisia juridică după ce plenul a decis, pe 5 septembrie, să îl retrimită, întrucât  la finalul lunii iunie nu a fost adusă nicio modificare formei controversate a proiectului, în ciuda criticilor și apelului făcut de ministrul Justiției, Raluca Prună. La solicitarea grupului PSD, proiectul a fost retrimis la comisia juridică cu termen de o săptămână, invocandu-se însă modificări necesare la „forma” legii.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax