Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Liberalii au votat legile privind reforma electorală, însă cu “rezerve foarte mari” privind modul de alegere a primarilor

Publicat

deputati

Camera DeputatilorCamera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat miercuri primele trei legi dintre cele cinci referitoare la reforma electorală, respectiv Legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, Legea partidelor politice și Legea alegerilor locale.

Față de primele două acte normative PNL nu a avut nicio rezervă, considerându-le soluții importante pe calea reformei clasei politice, însă îşi păstrează obiectivul politic de a avea alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit proiectului de lege privind alegerile locale, adoptat miercuri, preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

“Schimbările curajoase în finanțarea campaniilor electorale vor duce la diminuarea cheltuielilor, la estomparea mitei electorale, dar mai ales la schimbarea de atitudine a partidelor politice și a candidaților în timpul campaniilor electorale. Campaniile vor fi îndreptate exclusiv către comunicarea cu cetățenii, astfel ideea de dezbatere democratică și opțiune liberă fiind serios încurajată”, se arată într-un comunicat PNL.

În cadrul dezbaterilor la Legea alegerilor locale, “PNL a susținut cu tărie alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Considerăm că argumentele noastre sunt solide și țin de reprezentativitate și de necesitatea de a avea conduceri cât mai legitime la nivelul comunităților locale. Din păcate, deși la o diferență foarte mică, amendamentele noastre au fost respinse. Am acordat votul final acestei legi luând totuși în considerare progresele evidente față de legea precedentă: introducerea sistemului de prevenire a votului multiplu, clarificarea procedurilor privind combaterea traseismului politic, transferul organizării secțiilor de votare către un corp profesionist și cu adevărat neutru”, se mai precizează în comunicat.

Una dintre cele mai importante prevederi este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu. Înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate, iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție.

“Am votat pentru adoptarea acestei legi, cu toate că alegerea primarului într-un singur tur nu este corectă față de cetățean, în primul rând. Comunitățile locale au nevoie de un primar reprezentativ, nu de un primar care participă la un concurs și se califică la un moment dat, fără o competiție reală. Reprezentativitatea nu poate fi asigurată prin alegerea edilului într-un singur tur. Eu și Partidul Național Liberal am votat împotriva acestui articol, dar am făcut un compromis și am votat legea în integralitate pentru că sistemul electoral românesc trebuie neapărat reformat ,iar acest proiect de lege cuprinde reglementări importante care trebuie aplicate la viitoarele alegeri locale din 2016. PNL va susține, pe viitor, necesitatea alegerii primarilor în două tururi de scutin ca o condiție esențială pentru o democrație reprezentativă”, a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax