Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Lista ruşinii” ce va fi publicată de ANAF, cu datornicii persoane fizice, motiv de dispute. Unii contribuabili nu sunt de acord să le apară datele pe internet

Publicat

anaf Persoanele fizice cu datorii restante de peste 100 de lei vor apărea, până la sfârşitul lunii aprilie, cu nume şi date pe internet, potrivit iniţiativei ANAF de a încuraja plata obligaţiilor fiscale. Anterior, cei în cauză vor primi notificări şi au termen cinci zile să-şi rezolve situaţia.

Decizia Fiscului a generat o serie de opinii pro şi contra. Dacă unii cred că măsura este justificată, alţii susţin că nu este normal ca numele celor cu datorii cu valoare mică să fie publicaţi în “lista ruşinii”.

ANAF a început centralizarea datelor despre restanţieri, listele urmând să fie finalizate până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, spun specialiştii fiscali. Atunci vom afla câţi români sunt datori la Fisc şi cu ce sume.

În aceste liste care vor fi publicate pe internet vor fi incluse pentru persoanele fizice cu datoria restantă minimă de 100 de lei, contribuabilii cu activităţi independente care au restanţe de cel puţin 500 de lei şi companiile cu datorii de cel puţin 1.000 de lei.

Vezi şi Persoanele fizice cu restanțe la plata obligațiilor fiscale, incluse în listele publice cu debitori. Ordinul a intrat în vigoare

Până pe 15 aprilie, Fiscul va trebui să-i notifice pe cei care au datorii restante, iar aceştia vor avea la dispoziţie cinci zile să-şi clarifice situaţia, dacă e cazul, sau să achite respectiva datorie ca să nu apară pe listă.

În caz contrar, datornicii vor ajunge pe lista care va fi publicată pe site-ul Fiscului spre finalul lunii aprilie. Lista va fi actualizată trimestrial şi deocamdată nu este clar dacă funcţionarii de la Fisc vor fi traşi la răspundere în cazul în care fac greşeli. În prezent, pe lista datornicilor apar doar firmele care nu şi-au plătit dările către stat.

Listele vor cuprinde numele şi prenumele datornicilor, împreună cu sumele de plată.

Unii contribuabili spun că un sunt de acord ca ANAF să le publice datele personale, considerând că le sunt încălcate drepturile. Alţii susţin că este o măsură bună pentru a-i determina pe restanţieri să-şi plătească datoriile.

În plus, ar putea exista situaţii în care notificările transmise de ANAF să nu ajungă la destinatari, în sensul în care aceştia să nu le găsească în poştă ori să un vadă mesajele transmise electronic.

Iar cuantumul datoriilor acumulate de persoanele fizice înseamnă doar 3,5 la sută din totalul restanţelor acumulate la ANAF. Majoritatea sumelor neîncasate la buget sunt de la firme.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ion

    miercuri, 10.02.2016 at 12:07

    Este o treba buna pentu cei inscrisi in lista,nu vor fi calcati de hoti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax