Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lista și PREȚURILE pe care le plătesc cei care au obținut spații sau terenuri în Cetatea Alba Carolina. Chiria cea mai mică: 50 de EURO

Publicat

Alba Iulia ianuarie 2014 Cetatea Alba Carolina este bijuteria județului Alba, locul pe care autoritățile locale doresc să îl promoveze și să îl pună în valoare. Tocmai pentru a încerca să aducă viață în cetatea adormită zeci de ani, spațiile în care pe vremuri erau depozite și parcuri auto ale armatei au fost date unor investitori imediat după renovarea și reabilitarea Cetății. Unii dintre acești investitori au avut norocul și curajul că concesioneze anumite zone chiar înainte de demararea lucrărilor de reabilitate a obiectivului istoric.

Cei care au semnat în urmă cu mai bine de 10 ani contracte de „asociere în participațiune” care se întind pe perioade de peste 45 de ani au acum avantajul unor prețuri la chirie pe care oamenii le consideră mult prea mici comparativ cu valoarea actuală a acelor spații. Totuși trebuie luate în calcul şi investițiile pe care aceștia le-au avut de făcut în niște locuri goale și fără valoare la acea vreme. În acest moment Primăria pune la dispoziție încă 8 spații, la prețuri destul de accesibile dacă este să comparăm cu chiriile pe care le plătesc comercianții de pe Bulevardul Transilvaniei sau din centrul orașului. Însă lipsa clienților pentru aceste spații este cauzată de sumele mari ce trebuie investite și asumate în momentul înscrierii la licitație.

talnar baza sportivaÎncă din anul 2004, când nu se contura încă serios renovarea Cetății Alba Carolina, oamenii au început să se intereseze de zonele libere, pentru a pune pe picioare mici afaceri.

Primul care a avut curajul să investească a fost Cornel Țălnar, fostul fotbalist și actual antrenor, care acum 11 ani a decis să concesioneze 4.500 mp teren pentru a face o bază sportivă. El plătește acum o chirie de 100 de euro în lunile de toamnă-iarnă și 400 de euro, în cele de vară.

 

fortificatii_gardaLozul cel mare a fost tras totuși de Daniel Sabău, care, fiind direct implicat în lucrările de reabilitare, a intuit succesul de care se va bucura peste ani Cetatea de tip Vauban și în anul 2006 a semnat un contract cu Primăria Alba Iulia pentru cea mai importantă parte, Latura de Sud a Cetății, unde se află Traseul celor Trei Fortificații. Astfel, aproape 1/4 din suprafața întregii fortificaţii a fost concesionată de Grup Corint. Pe terenul respectiv, a intrat și clădirea ce a aparținut Armatei, din care Sabău a făcut primul hotel de cinci stele din Alba Iulia.

 

hotel medieval Pentru Traseul celor trei Fortificaţii – la care turiştii şi albaiulienii au acces doar cu bilet de intrare plătit – și Hotelul Medieval, Sabău plătește primăriei suma de de 800 de euro pe lună. Contractul a fost cesionat după câțiva ani SC Corint SRL, un fel de „Aceeași Mărie cu aceeași pălărie”, un pui mai mic al Grup Corint SA.

În anul 2008, Grup Corint SA a concesionat și spațiile din interiorul Porții a IV-a, unde a amenajat un punct de informare turistică,  pentru care mai plătește 200 de euro pe lună. În, total cele două firme ale lui Sabău plătesc chirie lunară de 1.000 de euro. Totuși investiția care s-a făcut în zona respectivă este una foarte mare, doar cea pentru hotel fiind estimată la aproape 5 milioane de euro.

33390267 Al doilea spațiu ca mărime, concesionat pentru suma de 100 de euro pe lună, este cel al asociației R.Y.M.A. condusă de Cristina Cândea. Terenul exterior are mai bine de 5.000 mp, iar cel interior în jur de 200 mp. Spațiul a fost concesionat inițial pentru organizarea unor expoziții sau diverse evenimente culturale însă s-a transformat într-un bar, ba chiar și într-un hostel în zilele de vară, când asociația face diferite evenimente „non-profit”.

Cei trei, Sabău, Cândea și Țălnar, nu sunt singurii care au investit într-un spațiu ori teren din Cetatea Alba Carolina. În acest moment în interiorul Cetății sunt amenajate mai multe localuri și terenuri sportive pentru care prețul chiriilor este cuprins între 50 și 400 de euro.

LISTA CONTRACTELOR PENTRU IMOBILELE DIN INTERIORUL FORTIFICAȚIEI DE TIP VAUBAN ALBA CAROLINA:

1. Asociaţia Non-Guvernamentală R.Y.M.A – pe Latura de Nord a Fortificației de tipVauban; suprafață de 400,2 mp interior și aproximativ 5.000 mp exterior. Durata contractului de concesiune semnat în 2006 este de 49 de ani, iar suma pe care o plătește lunar este de 100 de euro.

2. SC Autosin Alex SRL – Restaurantul Gothic – zona Revelinul și Contragarda – suprafață de aproximativ 700 mp; spaţiu concesionat în 2006 pe o durată de 49 de ani. Suma plătită lunar este de 50 de euro.

3. Club Sportiv Mova – teren de tenis – Zona Bastionului Elisabeta I. Terenul a fost concesionat pe o durată de 49 de ani pentru suma de 50 de euro pe lună.

4. SC Corint SRL – Traseul celor Trei Fortificații și Hotel Medieval. Durata contractului de concesiune, semnat în 2006  este de 49 de ani. În fiecare lună Corint plătește 800 de euro.

5. SC Eduard SRL – fostul Club Underground – Zona Parcul Unirii – Concesiunea în anul 1999 a fost făcută pe 49 de ani pentru suma de 4000 de lei pe lună.

6. SC Grup Corint SA – Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina – punct de informare turistică. Are o suprafață de 244.12 mp interior și 460 mp exterior. Concesiunea a fost făcută pe 49 de ani pentru suma de 200 euro pe lună.

7. SC Glow SRL – Restaurant Studio, fostul Habitat. Este situat pe strada Sf. Eugeniu și are o suprafață de aproximativ 600 mp. Concesiunea a fost făcută pe o durată de 25 de ani pe suma lunară de 200 de euro.

8. SC Matias Grup SRL – Restaurant Medieval Pub 13 – în zona Bastionului Capistrano. Spațiul a fost concesionat în anul 2006 pentru o perioadă de 49 de ani. Suma plătită lunar este de 200 de euro.

9. SC Monolit SRL (societate aflată în insolvenţă, contract reziliat) – zona Ravelinului Sf. Michael. A fost concesionat în anul 2005 pentru o perioadă de 49 de ani pe suma de 658,3 lei pe lună.

10. SC The Best Star SRL – fostul Club „El Ninio” – zona Ravelinul Basionul Sf. Elisabeta. A fost concesionat pe 42 de ani la prețul de 157,45 euro.

11. SC Breasla SRL – Framm`s caponiera dintre Bastionul Carol şi Bastionul Sf. Michael. Spațiul a fost concesionat în anul 2012 pe o perioada de 25 de ani. Suma pe care o plătește lunar la primărie este de 229,92 euro.

12. SC Winner`s Club Țălnar (insolvență) – baza sportivă. Cei 4.500 mp au fost concesionați pe o perioadă de 49 de ani începând cu anul 2004. Potrivit contractului de asociere în participațiune, administratorii plătesc în lunile octombrie-martie, 100 de euro pe lună și câte 400 de euro în perioada aprilie-septembrie, pe lună. Cu toate că s-a declarat a fi în insolvență, societatea a cerut primăriei extinderea bazei, mai exact „Planul Urbanistic Zonal „Revitalizare, reabilitarea şi extinderea bazei sportive de agrement Winners Club Ţălnar – Modificare PUZ aprobat prin HCL nr. 177/30.05.2013, art.13, Alba Iulia, str. Păcii, nr. 15, Bastionul Carol, solicitant SC Winners Club Ţălnar SRL”, cu condiţia rezolvării parcajelor necesare fără a afecta zona verde”, proiect care va fi supus la vot în ședința din 26 ianuarie.

13. SC Capital Plus SRL – teren de fotbal – pe Latura de Est, lângă Skatepark. Terenul are o suprafață de 1120 mp pentru care proprietarul plătește 2.800 de euro pe an. Contractul de concesiune a fost semnat în anul 2013 și este valabil 49 de ani.

Încă opt spații rămase libere:

În acest moment Primăria Alba Iulia așteaptă persoane interesate și dispuse să investească în cele 8 spații rămase libere în Cetatea Alba Carolina.  Durata concesiunii este de 25 de ani cu posibilitate de prelungire cu cel mult jumătate din perioada iniţială. Prețurile de pornire ale licitațiilor sunt cuprinse între 40 și 500 de euro pe lună.

Deși prețul chiriilor sunt accesibile, problema principală o reprezintă suma pe care trebuie să o aibă în conturi cei care doresc spațiile, prin care să facă dovada că pot să investească și să amenajeze la anumite standarde acele zone.

Spațiile disponibile:

Spaţiul nr. 2 (M4C1) – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Trinitarienilor; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 521,6 euro/lună; suprafaţa utilă 521,59 mp; necesar scrisoare de bonitate în valoare de 264.130 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 4 (M5R1) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Capistrano; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 59,9 euro/lună; suprafaţa utilă 85,6 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 54.170 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 5 (M6C2) – în Cetatea Alba Carolina, Bastionul Sf. Elisabetha; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 524,4 euro/lună; suprafaţa utilă 476,75mp; scrisoare de bonitate în valoare de 233.460 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 7 (M7C2) – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 479 euro/lună; suprafaţa utilă 532,2 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 288.140 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 8 (M7R1) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 163,8 euro/lună; suprafaţa utilă 204,81 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 123.530 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 9 (M7R2) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 56 euro/lună; suprafaţa utilă 186,8 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 170.480 euro (sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 10 (M7R3) – în Cetatea Alba Carolina, Ravelinul Sf. Carol: preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 229,3 euro/lună; suprafaţa utilă 254,8 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 138.300 euro ( sau echivalentul în lei)

Spaţiul nr. 13 – în Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionul Trinitarienilor; preţul minim de pornire al licitaţiei publice este de 40 euro/lună; suprafaţa utilă 100 mp; scrisoare de bonitate în valoare de 63.200 euro (sau echivalentul în lei).

Taxa de inscriere la licitaţie este de 200 lei, preţul Caietului de Sarcini este de 100 lei, iar garanţia de inscriere la licitaţie reprezintă valoarea minimă a redevenţei pentru o perioadă de 6 luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. popa ecaterina

    joi, 21.01.2016 at 22:31

    De ce nu scrieți și de ultimul spațiu concesionat? De ce filtrati comentarii și sunteți aserviți politic? Concesionat de o persoana fizica…

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 22.01.2016 at 15:22

      ?!!?

  2. alex

    sâmbătă, 19.03.2016 at 19:53

    Haha. Sînteți buni. Și, mai ales, originali. Și documentați, gen. :))) Keep it up :)))

    • moderatorul de serviciu

      sâmbătă, 19.03.2016 at 23:07

      @alex, suntem in martie 2016. Asta-i articol din ianuarie…Si la ce sa fim originali? la informatii publice? Nu-i mare lucru sa ceri la primarie niste cifre. Important este sa stii sa le citesti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax