Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Regulament de organizare şi model de cerere pentru revendicarea premiului. Prima extragere

Publicat

bon fiscal Pe 13 aprilie se organizează prima extragere ocazională în cadrul Loteriei Bonurilor Fiscale, astfel că Ministerul Finanţelor Publice a făcut cunoscute regulile de organizare şi modelul cererii de revendicare a premiilor.

Reamintim că la extragerea din a doua zi de Paşti participă bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015, iar fondul de premiere este de un milion de lei.

Prin Ordonanța Guvernului nr.10/2015 a fost reglementată organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în scopul diminuării evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.

Prin ordin al ministrului Finanţelor, au fost stabilite instrucţiunilor de punere în aplicare a OG nr.10/2015, regulamentul de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modelul și conținutul cererii de revendicare a premiilor şi pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale.

Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, astfel:

– un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată; numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9;
şi
– un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Rezultatul extragerilor se consemnează într-un proces-verbal care se postează pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru o perioadă de minimum 30 de zile.

Un bon fiscal este considerat câștigător dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
– sunt lizibile toate informațiile obligatorii, aşa cum sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999;
– are valoarea totală exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă;
– a fost emis în ziua extrasă;
– nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

În vederea determinării valorii câștigătoare pentru un bon fiscal, după centralizarea situaţiei bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, se împarte fondul de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului.

În cazul în care nu există câștigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câștigător (ulterior extragerii), în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, alături de copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului şi de o cerere.

VEZI Model CERERE acordare premiu Loteria Bonurilor Fiscale

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Plata câştigurilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după verificarea autenticităţii şi realităţii bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor, de către organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Din regulamentul de organizare

Unitățile teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală organizează procesul de preluare a cererilor de revendicare a premiilor aferente Loteriei bonurilor fiscale depuse în termenul legal, la care se anexează, în original, bonurile fiscale care îndeplinesc potrivit legii criteriile pentru a fi considerate câștigătoare, precum și copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului.

La solicitarea titularului bonului fiscal, unitatea teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală unde a fost depus originalul bonului fiscal eliberează o copie a acestuia care poartă menţiunea „conform cu originalul ”.

În vederea înregistrării cererilor de revendicare a premiilor, Direcția Generală de Tehnologia Informației din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pune la dispoziția tuturor administrațiilor fiscale o aplicație informatică în care acestea înregistrează electronic toate elementele pe care le conține cererea contribuabilului și la care anexează scanat, în format PDF, bonul fiscal.

Acestea constituie ”Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale”, iar aplicaţia este accesibilă inclusiv Direcțiilor regionale ale finanțelor publice și Direcției generale antifraudă fiscală.

Citeşte şi Inspectorii Antifraudă vor putea cere ospătarilor şi comercianţilor să prezinte banii personali. Suspendarea activităţii, de la a doua abatere

După expirarea termenului prevăzut de lege pentru revendicarea premiilor, Direcția generală antifraudă fiscală, prin direcțiile regionale antifraudă fiscală, verifică autenticitatea și realitatea bonurilor fiscale, pe baza elementelor din Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale și încarcă rezultatul verificărilor în aplicația informatică.

Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice urmăresc definitivarea listelor cu câștigători aferente cererilor de revendicare depuse în aria de competență teritorială.

În termen de maximum 10 zile de la expirarea termenului, pe baza informațiilor cuprinse în Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale, Direcția generală de tehnologia informației din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală extrage lista câștigătorilor împreună cu datele de identificare aferente acestora, precum și datele privind contul bancar unde se solicită virarea premiului și o transmite electronic către Direcția generală de legislație Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (direcție de specialitate, structură responsabilă cu gestionarea fondului anual de premiere aferent Loteriei bonurilor fiscale).

Aceasta calculează valoarea unui premiu și dispune măsurile necesare în vederea efectuării plățior.

Concomitent cu calcularea valorii unui premiu, direcția de specialitate asigură transmiterea listei câștigătorilor la Loteria bonurilor fiscale către Serviciul de comunicare, relaţii publice, mass-media şi transparenţă din cadul Ministerului Finanțelor Publice, respectiv Serviciul comunicare relații publice și mass media din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea publicării acesteia pe site-urile celor două instituții.

Valoarea unui premiu se calculează prin împărțirea fondului lunar de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obținută se rotunjește la leu în favoarea câștigătorului. Se includ în numărul total al bonurilor fiscale la care se împarte fondul de premiere și bonurile care fac obiectul sesizărilor penale, situație în care plata premiului este suspendată până la soluționarea cauzei penale, conform legii.

Sumele aferente premiilor revendicate a căror plată este suspendată potrivit legii se indisponibilizează până la soluționarea cauzei penale, urmând ca, după caz, să fie plătite câștigătorului sau să fie reportate pentru următoarea extragere a Loteriei bonurilor fiscale.

În ceea ce priveşte premiile suspendate la plată, în cazul în care organul de cercetare penală competent constată că a fost legal revendicat, se achită în termen de 30 de zile de la data depunerii documentului care atestă finalizarea cercetării penale sau a hotărârii judecătorești definitive, după caz, din bugetul anului în care se face plata.

Etapele desfășurării loteriei bonurilor fiscale:

Pregătirea urnelor, bilelor și a cântarului pentru trageri (efectuate de coordonatorul tragerii)

– este verificată integritatea bilelor, numărul și așezarea lor în toate seturile de bile care pot fi folosite la tragere;

– se alimentează urnele cu curent electric;

– este verificată integritatea și funcționarea urnelor prin efectuarea de teste cu bile;

– este scos cântarul din seif și se poziționează pe masa unde va fi efectuată cântărirea cu minim o oră înaintea procesului de cântărire (pentru aclimatizare și autocalibrare), apoi se calează (așezarea la orizontală);

– sunt cântărite bilele în prezența comisiei de tragere

– sunt pregătite toate urnele de tragere (inclusiv cele de rezervă).

Extragerea variantelor câștigătoare pentru Loteria Bonurilor Fiscale

– se introduc bilele în urne în prezența comisiei de tragere pentru fiecare fază a Loteriei bonurilor fiscale, după cum urmează:

* etapa I: bilele 1,2,3…12 aferente lunilor care participă (pentru extragerile ocazionale organizate pentru minim două luni) – urna Venus/Topaze;

* etapa II: bilele de la 1 – 28/29/30/31 (reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii pentru care se efectuează extragerea) – urna Venus;

* etapa III: bilele de la 0 – 9 (pentru extragerea cifrelor reprezentând valoarea totală a bonului fiscal) – trei boluri ale urnei Topaze.

– coordonatorul activează tabloul de comandă al urnei, se selectează numărul de bile care urmează să fie extras, aferent fiecărui joc.

– se extrag în prezența comisiei de tragere bilele corespunzătoare pentru fiecare etapă:

etapa I = 1 bilă (luna bonului)- în cazul extragerilor ocazionale

etapa II = 1 bilă (ziua bonului)

etapa III = 3 bile (valoarea bonului).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. I.E.

    luni, 13.04.2015 at 21:46

    Ce se intampla daca posesorul bonului, care corespunde conditiilor de selectie, nu are cont (in lei) la o anumita banca ?
    In acest caz el nu poate beneficia de premiul respectiv sau acest premiu ii va fi transmis la adresa de domiciliu mentionata in cerere?

    • L.N.

      miercuri, 15.04.2015 at 08:26

      Domnule draga, e simplu… Iti faci un cont!

  2. fuior danut

    marți, 14.04.2015 at 13:07

    am un bon fiscal cu o valoare total intreg_6,11 lei de la o farmacie.Datorita unui card de reducere mi s-a redus bonul cu 1,48 lei rezultand un total numerar de 4,63 lei.Intrebarea mea este -se ia in calcul valoarea initiala e bonului deoarece in reg, de organizare a loteriei bonurilor fscale nu e specificat aceasta situatie,astept raspuns .multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax