Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru toate companiile care au pus ochii pe aurul de la Roșia Montană. Instanţa din Cluj a anulat Planul Urbanistic General al zonei

Publicat

ROŞIA-MONTANĂiPlanul Urbanistic General (PUG) al comunei Roşia Montană, aprobat în 2002, precum şi un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea industrială a companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au fost anulate la Tribunalul Cluj. Dacă această decizie rămâne definitivă, în zonă vor putea fi construite pensiuni.

“Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi. Anulează Hotărârea Consiliului local al comunei Roşia Montană nr. 45/19.07.2002 privind aprobarea Planului Urbanistic General modificat pentru Comuna Roşia Montană şi Hotărârea Consiliului local nr. 46/19.07.2002 privind aprobarea Planului de Urbanism Zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană Gold Corporation S.A. (….) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în decizia Tribunalului Cluj din 26 noiembrie.

Obiectul procesului a fost anularea celor două hotărâri ale Consiliului Local Roşia Montană, pe motiv că au fost adoptate de consilieri locali care, în 2002, erau şi angajaţi ai RMGC, ceea ce constituie conflict de interese, potrivit reclamanţilor.

Urmarea deciziei instanţei, în măsura în care aceasta va rămâne definitivă este că în zonă se vor putea construi pensiuni turistice, magazine sau fabrici, spre deosebire de Planurile Urbanistice contestate, ce permiteau doar construirea de mine, exclusiv.

Reclamanţi în acest proces sunt Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”.

Vezi şi Avizul de Mediu pentru PUZ – zona industrială Roşia Montană a fost suspendat de instanţă, la cererea unor organizaţii

Primele planuri de urbanism pentru Roșia Montană (Plan Urbanistic General si Plan Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială) au fost întocmite de către RMGC și adoptate de Consiliul Local Roșia Montană în anul 2002. Acestea au stat la baza interdicției oricărei activități economice și chiar celei de locuire pe suprafața preconizată ca necesară proiectului minier. Schimbarea destinației din zonă rezidențială în zonă mono-industrială a avut drept urmare strămutarea parțială a populației și a unor clădiri publice precum școala sau dispensarul medical. Totodată, începând cu anul 2002, planurile de urbanism au blocat numeroase inițiative locale de dezvoltare a unor afaceri private în turism, agricultură sau servicii.

Gabriel Resources deţine 80,69% din capitalul societăţii Roşia Montană Gold Corporation, restul acţiunilor fiind în proprietatea companiei de stat Minvest Deva.

Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană a fost respins anul trecut de Camera Deputaţilor, iar ulterior Gabriel Resources a notificat preşedinţia şi premierul prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare. Neavând răspuns pozitiv, a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, solicitând compensaţii.

Vezi şi Gabriel Resources a depus cerere de arbitraj internaţional împotriva României privind proiectul minier de la Roșia Montană

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ghita

    sâmbătă, 28.11.2015 at 18:06

    De coruptie nu se ocupa nimeni? Cum a ajuns RMGC actionar > 80 % ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax