Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNI începe ŞCOALA. Ce „SURPRIZE” îi aşteaptă pe elevi şi profesori în noul an şcolar. Noutăţi şi probleme în judeţul ALBA

Publicat

copii la scoala Un început de an şcolar “tumultos” pentru elevii şi profesorii din judeţul Alba. Pe lângă materii noi pentru elevi, manuale digitale pentru clasele I şi II, ghiozdane gratuite cu rechizite pentru cei din clasele pregătitoare, programe opţionale pentru gimnaziu şi liceu, cod etic strict pentru profesori, “noutăţile” ţin şi de nemulţumiri ale părinţilor şi elevilor privind schimbarea unor directori sau posturi puţine pentru anumite specialităţi, în cazul cadrelor didactice.

Peste 54.000 de elevi din judeţul Alba intră de luni, 15 septembrie, în noul an şcolar. După trei luni de vacanţă sau, în cazul absolvenţilor de clasa a VIII-a, şi de examene ori pentru prima oară pentru cei din clasa pregătitoare, aceştia intră la cursuri, în cele peste 500 de unităţi de învăţământ deschise în judeţ.

154 dintre acestea nu au încă autorizaţie sanitară de funcţionare. Însă alte şcoli din mediul rural au microbuze şcolare noi, pentru transportul elevilor.

Cu “bune şi rele”, vă prezentăm în continuare noutăţile care-i aşteaptă pe elevi şi profesori în noul an şcolar.

În judeţul Alba, pentru anul şcolar 2014-2015, Consiliul Judeţean oferă celor 3.260 de elevi de clasa pregătitoare din judeţ un ghiozdan complet echipat cu cu rechizite şcolare şi alte materiale didactice. Este vorba despre programul „Primul ghiozdan”. Detalii, AICI.

De asemenea, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, din 15 septembrie elevii din clasele întâi şi a doua urmau să primească manuale digitale, iar ceilalţi elevi vor învăţa după vechile manuale. Doar că sunt probleme încă nerezolvate din cauza contestaţiilor depuse în cadrul procedurilor de licitaţie pentru achiziţionarea manualelor noi – pe hârtie şi digitale. MEN dă vina pe „cei care au blocat procedura”, însă ar fi trebuit să-şi ia o marjă de siguranţă pentru astfel de situaţii. Contestarea unei licitaţii este un drept al firmelor participante, prevăzut de lege.

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Sunt loturi pentru care s-au selectat manuale, ca exemplu cele de matematică şi comunicare pentru clasa întâi, dar şi loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.

Înainte de începerea anului şcolar, 30 la sută dintre unităţile şcolare din judeţul Alba nu îndeplinesc condiţiile de activitate, din punct de vedere sanitar. AICI, detalii despre situaţia grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din Alba.

DSP Alba a transmis planificarea campaniilor de vaccinare a elevilor, în anul şcolar 2014-2015. Este vorba de administrarea vaccinurilor antirujeolic, antipoliomielitic şi diftero-tetanic pentru elevii din clasele I, II, VIII, respectiv IX.

Aceste campanii de vaccinare se adresează tuturor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Clasa I: 20-31 octombrie 2014: Vaccinare antirujeolică – antirubeolică – antiurliană (ROR); Clasa a II-a (8 ani) si clasa pregătitoare (copii în vârstă de 6 ani): 10-21 noiembrie 2014 – Vaccinare antipoliomielitică (VPI); Clasa a VIII-a şi a IX-a: 2-15 decembrie 2014 – Vaccinare diftero-tetanică (dT). Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Modificări de programă şcolară şi materii noi

Ministrul Educației a anunțat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână. Matematica obține o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare Educația tehnologică, dar disciplina Arte vizuale și abilități practice câștigă câte o oră pe săptămână.

MEN informează că, din anul şcolar 2014-2015 elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului. Detalii, AICI.

De asemenea, până la sfârșitul lunii septembrie, elevii de gimnaziu și liceu pot opta pentru înscrierea în programele opționale de educație antreprenorială și de orientare profesională care au fost implementate gratuit în școli de organizația Junior Achievement (JA) România. Aceste programe pot fi introduse în programa școlară, la inițiativa părinților și profesorilor, sub formă de opțional (curriculum la decizia școlii). Detalii, AICI.

Începând cu anul școlar 2014-2015 proiectul ”Ascultă 5 minute de muzică clasică”, devine program național în școli și asta pentru că a fost semnat un protocol de colaborare între Radio România Musical și Ministerul Educației Naționale. Scopul acestui proiect este acela de a-i familiariza pe elevi cu muzica clasică. Radio România Musical, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, va pune la dispoziția profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc și universal. Detalii, AICI.

Reguli de cod etic pentru profesori

Potrivit proiectului Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, pus în dezbatere încă de la începutul acestui an, profesorii sunt obligaţi să supravegheze permanent elevii, atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoală, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, să nu agreseze copiii şi să nu-i umilească. Totodată, cadrele didactice nu au voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinții acestora.

Codul etic interzice: fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc; solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte; traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare; colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.); meditaţiile cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

De asemenea, în exercitarea activităţilor didactice (şcolare şi extraşcolare), membrilor personalului didactic le sunt interzise:consumul de substanţe psihotrope sau alcool; organizarea pariurilor şi a jocurilor de noroc; folosirea dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii financiare personale; distrugerea intenţionată a dotărilor şi a bazei materiale din spaţiile de învăţământ; distribuirea materialelor pornografice; utilizarea de materiale informative interzise prin lege; organizarea de activităţi care pot pune în pericol siguranţa şi securitatea elevilor sau a altor persoane aflate în incinta unităţii/instituţiei de învăţământ.

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2014-2015

În anul școlar 2014-2015, elevii vor avea un total de 177 de zile de cursuri și 34 de zile de vacanță, fără cele din vacanța de vară. După cum arată structura aprobată prin ordin al Ministerului Educației, care a fost publicată în Monitorul Oficial, vor fi 36 de săptămâni de cursuri. Excepție fac clasele terminale din învățământul liceal, pentru care anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat.

De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare. Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare. Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor.

Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare”, mai prevede ordinul, ca excepţii de la durata de 36 de săptămâni.

Anul şcolar 2014-2015 este structurat pe două semestre.

Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie – vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie.

În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.

Săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax