Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MAI face verificări în toate inspectoratele de poliţie din ţară, cu privire la posibile cazuri de hărţuire sexuală

Publicat

Echipe de control ale IGPR au fost trimise în teritoriu, pentru a fi analizate realitățile instituționale din Inspectoratele Județene de Poliție, a declarat joi, chestorul adjunct Vasile Viorel. Membrii acestora ar urma să intervieveze fiecare poliţistă din ţară, în contextul mai multor sesizări privind posibile cazuri de hărţuire sexuală femeilor de către superiorii acestora.

Controalele la inspectoratele judeţene de poliţie au fost dispuse de ministrul de Interne, Radu Stroe şi privesc respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională, pentru a fi identificate şi sancţionate practici discriminatorii în raport cu angajatele şi alte aspecte neconforme.

Echipele de verificare sunt formate din agenţi de resurse umane, sociologi și psihologi, care vor intervieva fiecare polițistă, indiferent de funcția pe care o ocupă.
„Aceste situații punctuale sunt tratate cu atenție și Poliția Română este prima care dorește lămurirea acestora. Au fost constituite echipele de verificări și au plecat deja în teritoriu, formate din polițiști, sociologi, psihologi. Scopul este cunoașterea realităților instituționale, nu este o activitate de control profesional, ci o analiză aprofundată. Astfel, sub coordonarea IGPR, echipele vor purta discuţii în baza unui ghid de interviu structurat pe climatul relaţional perceput, avantaje şi dezavantaje a femeilor la locul de muncă, tendinţe de discriminare. Discuţiile vor fi purtate cu toate angajatele din Poliţia Română. Se va genera un raport de analiză în care se vor prezenta concluzii și propuneri”, a declarat chestorul Viorel Vasile.

Potrivit acestuia, la nivelul Ministerului de Interne şi structurilor subordonate activează 8.809 de femei, dintre care aproximativ 2.000 sunt ofiţeri, 4.900 agenţi şi 1.690 personal civil contractual.

Rezultatele acestor verificări sunt aşteptate în circa două săptămâni.

Secretarul de stat în MAI, Anghel Andreescu, a declarat, tot joi, că „pentru a avea o imagine clară asupra stării de fapt şi pentru analizarea fiecărei situaţii de acest fel, s-a dispus realizarea unei diagnoze a climatului organizaţional în principalele unităţi ale MAI, respectiv Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, ISU, Jandarmerie”.

Precizăm că aceste verificări se desfăşoară în contextul mai multor scandaluri sexuale, în cazul cărora sunt cercetări în desfăşurare, semnalate la IPJ Olt – Secţia de poliţie Balş şi Centrul Chinologic Sibiu.

De altfel, joi, a fost eliberat din funcţie şeful Centrului Chinologic din Sibiu, Crişan Mucenic Lăzureanu şi pus la dispoziţie până la finalizarea cercetărilor prealabile şi a celor administrative în cazul său. La Balş, comisarul Gheorghe Barbu este acuzat de viol de fosta lui subalternă, Melania Renghea. Aceasta l-a înjunghiat în abdomen, la sfârşitul lunii decembrie şi susţine că ar fi oferit-o drept favor sexual unui procuror şi altor trei poliţişti. Corpul de Control al Ministerului de Interne a efectuat o anchetă în cadrul IPJ Olt, în urma acestui scandalul sexual. Inspectorii adjuncţi Valerian Iliescu şi Emilian Mladin, dar şi şeful Poliţiei din Balş au fost destituiţi din funcţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: DE LUNI: 121 de femei angajate la Inspectoratul de Poliţie Alba vor fi intervievate de psihologi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax