Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai mulți parlamentari, printre care și deputatul de Alba Ioan Dîrzu vor să facă modificări la Codul Silvic care permit DEFRIȘĂRI MASIVE de păduri

Publicat

Eşti proprietar de pădure? Ai putea să o tai integral, dacă vrei să-ţi faci pensiune, bar sau alte spaţii pentru agrement, toate în scopuri turistice. Este ideea unor deputaţi, printre care şi liderul PSD Alba Ioan Dîrzu, reprezentantul în Parlament pentru colegiul din zona Munţilor Apuseni. În plus, majoritatea iniţiatorilor unor amendamente la Codul Silvic – proiect aflat la comisii la Camera Deputaţilor – sunt ei înşişi proprietari de terenuri forestiere.

Mai exact, proiectul propune ca pădurile să poată fi incluse în intravilan şi astfel să fie scoase din fondul forestier naţional până la 100% din suprafaţă, cu scopul de a permite construirea unor unităţi turistice.

„Este interzisă includerea pădurilor în intravilan, cu excepţia pădurilor proprietate privată ale persoanelor fizice sau juridice, care prin planuri urbanistice sunt transformate în structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, terenuri de recreere sau de agrement”, se arată în proiect.

„Suprafaţa care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, poate fi de 100% din suprafaţa proprietăţii forestiere”, se mai arată în acest document.

În expunerea de motive se precizează că modificările sunt propuse pentru dezvoltarea turismului montan din România, pentru a deveni competitivi cu ţări dezvoltate din punct de vedere turistic, cum ar fi Grecia, Turcia, Cipru, care au sezon turistic şase luni pe an.

“Strategia naţională trebuie să fie bazată pe turismul montan, ceea ce impune scoaterea din circuit a unei suprafeţe din fondul forestier, în vederea construirii unor complexuri sau resorturi turistice şi de asemenea amenajarea serviciilor conexe acestora (restaurante, baruri, spa-uri, piscine, pârtii de schi, terenuri de sport şi agrement)”, este unul dintre motivele expuse.

Vezi integral amendamentele Proiect Cod Silvic_Expunere de motive

În forma actuală a Codului silvic este permisă scoaterea definitivă din fondul forestier, cu condiţia compensării acestora, pentru astfel de construcţii, a unor suprafeţe de maximum 5% din suprafaţa terenului, dar nu mai mare de 200 de metri pătraţi. Acum, deputaţii propun 100% din suprafaţă.

Citeşte Proiect pentru modificarea Codului Silvic

Potrivit Gândul, 10 din cei 38 de deputaţi care au semnat amendamentele se află în conflict de interese „moral”, pentru că deţin terenuri forestiere, ceea ce ar însemna că există posibilitatea ca proiectul de lege să fi fost scris în interes personal. Potrivit declaraţiei de avere, deputatul de Alba Ioan Dîrzu are şi el teren cumpărat din 2002, de 20 de hectare, la Cărpiniş în comuna Gîrbova, însă e trecut la categoria agricol, nu forestier.

Proiectul deputaţilor a primit aviz negative de la Guvern şi comisia pentru industrii. De asemenea, a fost respins la Senat. În plus, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană spune că nu se modifică regimul astfel încât să se permită imobiliare în pădure.

“Este un amendament pe care nu îl susţinem. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte iniţiatorii, tot ce nu corespunde normelor silvice, nu va fi în viitorul cod silvic. Că vrea cineva să-şi facă imobiliare în pădure, pe noi chiar nu ne interesează. E greşit, noi niciodată nu vom da aviz pe aşa ceva. Nu e un lucru bun, regimul silvic rămâne la fel de sever ca şi până acum”, a declarat Pană, citată de Gândul.

Mai grav este că unii dintre semnatari nu prea ştiu ce susţin prin acest proiect.

”Eu nu cred că e vreunul nebun care să vrea să taie toată pădurea, noi nu facem legi pentru nebuni. Să facem şi noi ca francezii, nemţii, belgienii, care au construit, nu au pus limită de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia şi nu vreau să stau o noapte acolo, vreau să stau o săptămână ca să cheltuiesc bani acolo”, a spus chiar iniţiatorul legii, Cătălin Rădulescu.

„Având în vedere că şi acum se permite defrişarea, cred că a da voie să se construiască unităţi de cazare turistică în anumite zone va fi benefic pentru zonele respective. Am avut obiecţii la acest amendament de la început, dar va fi modificat în comisie”, a precizat şi Ninel Peia.

„Vă propun să citesc şi eu textul, să mă uit cu atenţie pe amendamente şi poate purtăm o discuţie în cunoştinţă de cauză”, recunoaşte Anghel Stanciu, spunând că nici nu a citit proiectul de lege, ci doar expunerea de motive.

sursa: gândul.info, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Padurea Furata

    vineri, 13.06.2014 at 22:27

    Buna dimineata, domnilor parlamentari !
    Ma bucur ca v-ati trezit dupa 24 de ani de somn parlamentar.

  2. soimul de munte

    sâmbătă, 14.06.2014 at 20:25

    ai inteles gresit- aia fac modificari care -ele insele fac posibile defrisarile; nu a pus virgula unde trebuia in articol; cred ca te-ai grabit sa- i banuiesti de buna-intentie; padurea a devenit din ”frate cu romanul” in ”dusmanul politicianului”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax