Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MÂINE | Poetul Grigore Vieru, aniversat la Alba Iulia: Recital de poezie la Artcafé și expoziție cu dedicație, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”

Publicat

Pe 14 februarie se aniversează 78 de ani de la nașterea poetului român de origine basarabeană Grigore Vieru, iar, pentru a marca evenimentul, ca în fiecare an, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează un eveniment cu dedicație specială. De asemenea, în cadrul „Cafenelei cu poezie” de la Artcafé Downtown, va avea loc un recital din volumele semnate de Grigore Vieru.

Iubitorii de literatură și toţi cei interesaţi de promovarea valorilor spirituale ale românităţii sunt invitaţi joi, începând cu ora 10.30, la ArtCafe Downtown, unde, în cadrul proiectului literar „Dacă e joi, e poezie şi cafea” vor avea loc evocări şi lecturi din opera lui Grigore Vieru.

La ora 12.00 vor avea loc depuneri de flori şi coroane la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Prezenţa lui Grigore Vieru în colecţiile Bibliotecii Judeţene este ilustrată prin expoziţii tematice de carte pe care publicul le va putea viziona în perioada 14-20 februarie, la sediul instituţiei.

De asemenea, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o expoziție tematică, în care vor fi prezentate documente, cărți și fotografii de-ale poetului.

Grigore Vieru (14 februarie 1935 – 18 ianuarie 2009) este un poet român din Republica Moldova și membru corespondent al Academiei Române.

A debutat editorial în studenție cu un volum de versuri pentru copii, „Alarma”. În anul 1974, a fost invitat să intre în Uniunea Scriitorilor din România, de către președintele Zaharia Stancu, iar în 1988, primește cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, Diploma de Onoare Andersen.

Implicat în Mișcarea de Eliberare Națională a Românilor din Basarabia, Grigore Vieru este unul dintre inițiatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat la sesiuni ale Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

A decedat în urma unui grav accident de circulație, la Spitalul de Urgență din Chișinău. Post mortem, Grigore Vieru a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax