Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele care au cel puțin trei copii în îngrijire și nu au venituri salariale ar putea beneficia de o alocație pe viață. Proiect la Senat

Publicat

mama insarcinata Senatorii vor dezbate o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor financiar pe viață femeilor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii. Pentru a beneficia de ajutorul bănesc, mamele trebuie să nu realizeze venituri salariale.

Inițiatorul proiectului, deputatul independent Udriște Gheorghe, susține că scăderea natalității din România ar putea fi determinată inclusiv de situația precară a românilor și implicit a mamelor care nasc.

Astfel, acesta propune reluarea și indexarea după salariul minim brut pe țară a alocației de sprijin pe toată viața pentru mamele care au născut trei sau mai mulți copii și scutirea totală sau reducerea cu cel puțin 50% a taxelor și impozitelor plătite pe plan local de către aceste mame. Propunerea vine în sprijinul măsurilor pe care statul român ar trebui să le ia, spune inițiatorul, pentru creșterea natalității și stoparea declinului demografic al României:

„Printre cauzele care au condus la această situație îngrijorătoare se numără în mod evident și faptul că, printr-un nefericit complex de împrejurări, Decretul nr. 410/1985 privind ajutoarele care se acordă mamelor cu trei sau mai mulți copii a intrat în desuetudine și a fost abrogat prin Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social. În consecință, lipsite de orice sprijin material, femeile refuză, de regulă, să nască mai mult de 1-2 copii”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit proiectului, mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii au dreptul, lunar, la următoarele ajutoare bănești:

– un ajutor bănesc echivalent cu 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată pe perioada cât copiii se află în îngrijirea sa;

– un ajutor viager, echivalent cu alocația de stat minimă acordată pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocația de stat.

În cazul pierderii copiilor, prin decesul acestora sau prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă și irevocabilă, ca urmare a desfacerii căsătoriei prin divorț, mamele care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii își păstrează drepturile.

Proiectul de lege a fost trimis spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ și la Consiliul Economic și Social, cu mențiunea că finanțarea drepturilor propuse se poate realiza din sume alocate din Fondul național de solidaritate sau prin crearea unui fond special, rezultat din profitul statului la Fondul Proprietatea.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este forul decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax