Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica Kronospan Sebeş va fi reevaluată. Decizie în comisia de la Ministerul Mediului

Publicat

instalatie kronospan formaldehida Comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a decis că documentaţia depusă de SC Kronospan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba, se arată într-o informare de presă emisă joi de Ministerul Mediului.

După mai multe proteste organizate pentru relocarea fabricii, dar şi clarificări şi evenimente organizate de societate, situaţia pare a fi decisă la Ministerul Mediului, instituţie care a anunţat, în ianuarie, că procedura a fost suspendată după ce s-au înregistrat contestaţii.

Şi APM Alba a făcut precizări la începutul acestui an despre stadiul autorizărilor de mediu la cele două fabrici de formaldehidă de pe platforma industrială din Sebeş: cea cu capacitate de 30.000 t/an, crescută la 40.000 tone/an, ca urmare a „îmbunătăţirii performanţei tehnice” şi cea de 60.000 t/an, având ca operator Kronochem Sebeș SRL.

În informarea de presă a Ministerului Mediului din 7 mai se arată următoarele:

“Reamintim că SC KRONOSPAN Sebeş SA a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba, revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 t/an la 40.000 t/an. Ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.

După emiterea acestei decizii, MMAP a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal, la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile cât şi de persoane fizice.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor de către Comisia pentru analiza contestaţiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC KRONOSPAN Sebeş SA, constituită la nivelul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Membrii Comisiei au analizat documentaţia care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, precum şi alte informaţii solicitate de către Comisie de la APM Alba.

În urma analizei contestaţiilor primite, a documentaţiei care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, precum şi a informaţiilor suplimentare solicitate de către Comisie de la APM Alba, Comisia a decis că impactul asupra mediului şi sănătăţii umane al măririi capacităţii de producţie a fabricii KRONOSPAN Sebeş SA trebuie reevaluat. Motivele principale care au stat la baza acestei decizii se referă la faptul că documentaţia depusă de SC KRONOSPAN Sebeş SA pentru obţinerea revizuirii autorizaţiei integrate de mediu trebuie completată.

Astfel, conform concluziilor Comisiei MMAP, emiterea Deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platformă industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

Totodată, Comisia a dispus completarea documentaţiei, ca urmare a modificărilor majore suferite de legislaţia specific în domeniu, pe durata desfăşurării întregii proceduri de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu.

De asemenea, Comisia a decis completarea documentaţiei SC KRONOSPAN Sebeş SA de solicitare a revizuirii autorizaţiei integrate de mediu cu analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, având în vedere sursele identificate în cadrul analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional, cu luarea în considerare a efectelor altor activităţi ce se desfăşoară în zona luată înconsiderare (traficul în interiorul amplasamentului operatorului economic, traficul rutier pe DN1, activitatea SC HOLTZINDUSTRIE SA, activitatea viitoare a SC KRONOCHEM Sebeş SRL) cel puţin în ceea ce priveşte indicatorul formaldehidă şi pulberi.

În plus, după ce SC KRONOSPAN Sebeş SA va completa documentaţia conform solicitării, Comisia a dispus ca APM Alba să o supună analizei detaliate în cadrul procedurii cu reconsiderarea, după caz, a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu şi a condiţiilor stipulate în proiectul de autorizaţie integrată de mediu, după caz.

Analiza se va efectua în funcţie de informaţiile noi, apărute ca urmare a evaluării impactului cumulat al măririi de capacitate propuse cu toate proiectele şi activităţile de pe amplasament şi platforma industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public”.

UPDATE: Comunicat Kronospan Sebeș

“Kronospan Sebeș ia act de decizia Comisiei de Analiză a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor

Compania va completa documentația depusă pentru revizuirea autorizației integrate de mediu, dar cere, în același timp, mai multe detalii cu privire la anumite solicitări ale Comisiei de Analiză

Kronospan Sebeş, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, a luat act de decizia recentă a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), potrivit căreia se solicită completarea documentației depuse de companie pentru revizuirea autorizatiei integrate de mediu.

Kronospan subliniază faptul că în cadrul procedurii de autorizare desfășurate cu începere din 23 septembrie 2013, au fost urmați toți pașii legali solicitați de autoritățile competente și de către Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului. Compania va completa documentația depusă, în conformitate cu legislația în vigoare.

<Suntem siguri că am respectat întru totul procedura și normele impuse de lege pentru revizuirea autorizației integrate de mediu de la Sebeș. Nu o spunem noi, ci studiile independente, realizate de organisme autorizate la nivel național și reglementate să facă aceste evaluări. Respectăm decizia Ministerului Mediului, însă este necesară clarificarea solicitării de evaluare a impactului cumulat al mai multor factori de poluare și modul în care aceasta se poate realiza>, declară Oana Bodea, director de PR Kronospan Sebeș.

Procedura de emitere a autorizației de mediu pentru noua instalație de formaldehidă a Kronochem Sebeș SRL continuă la APM Alba.

<Noua instalație de formaldehidă reprezintă o investiție de aproximativ 18 milioane de euro și presupune utilizarea unor echipamente de ultimă generație, cu eficiență maximă, care ajută la protejarea mediului. Kronospan Sebeș a respectat toți pașii impuși de lege pentru a obține autorizația integrată de mediu. Sunt standarde foarte stricte de la care nu ne abatem>, a mai adăugat Oana Bodea”.

Reamintim că, în perioada februarie – martie, au fost organizate opt proteste la Sebeș şi Alba Iulia, la care au participat şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. AICI şi AICI, mai multe detalii. Un alt protest a avut loc la Sebeş, pe 26 aprilie.

Anterior, societatea Kronospan Sebeș a organizat ”Zilele Porților Deschise”, eveniment care a oferit celor interesați ocazia de a cunoaște îndeaproape activitatea fabricii prin vizite, conduse de către un ghid, la instalațiile de formaldehidă, rezervoarele de metanol sau alte obiective de pe platforma companiei.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a anunţat în ianuarie că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.

Feneşer a precizat că pe perioada analizării contestaţiilor, „ministerul va suspenda acordarea autorizaţiei până la clarificare”. Prefectul a menţionat că „sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la societatea Alpin 57 Lux şi la şcoala din cartierul Kogălniceanu”.

Citeşte şi VIDEO |Noua fabrică de formaldehidă de la Sebeş: „Ministerul SUSPENDĂ acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificarea situaţiei”

Reprezentanţii APM Alba au comunicat, tot în ianuarie, date despre autorizările celor două fabrici de formaldehidă aflate de platforma Kronospan Sebeș: instalaţia cu o capacitate 30.000 t/an, crescută la 40.000 tone/an, ca urmare a „îmbunătăţirii performanţei tehnice” şi pentru care procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru Kronospan Sebeș SA era blocată de contestaţii; a doua este instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu şi pentru care firma a depus în 6 ianuarie 2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu.

Din comunicatul de presă transmis de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba.

”Activitatea SC Kronospan Sebeș SA este reglementată prin autorizația integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

SC Kronospan Sebeș SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menționată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție.

A.P.M. Alba a parcurs procedura de reglementare în conformitate cu Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, cu completările și modificările ulterioare, până la această dată fiind parcurse toate etapele, inclusiv etapa de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu.

În perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a autorizației integrate de mediu au fost înregistrate la A.P.M. Alba contestații din partea publicului. Contestațiile publicului înregistrate la A.P.M. Alba au fost transmise Comisiei pentru soluționarea contestațiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în conformitate cu art. 43 din Ordinul MAPAM nr. 818/2003 cu completările și modificările ulterioare.

Pe perioada soluționării contestațiilor autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA.

Pe platforma industrială Kronospan Sebeș există și instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator SC Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcționării acestei instalații, SC Kronochem Sebeș SRL a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, urmând să fie parcursă procedura de reglementare conform prevederilor Ordinului MAPAM nr. 818/2003, cu completările și modificările ulterioare”.

 Citeşte şi APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Citește și FOTO – VIDEO Marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia: Manifestanții au protestat în fața APM, Gărzii de Mediu și Prefecturii

Citeşte şi VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față: STRADA vs KRONOSPAN

Citeşte şi VIDEO- AUDIO: KRONOSPAN vrea să deschidă noua fabrică de formaldehidă: ”Nu este un pericol pentru Sebeș și vecinătăți”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. omu

    joi, 07.05.2015 at 15:31

    Ioahanis asta e mai rau ca un roman simplu. e o coritura de roman cu sas. In plus nu stiu de ce unii idolatrizeaza asa mult poporul german, care este avansat ca grad de confort si industrializare ( nu ca civilizatie) pt ca de-a lungul istoriei a cotropit si pradat alte neamuri. Cand mergi in Germania si spui ca esti roman, se pi.. pe tine. Asta e parerea lor despre noi. Cat despre gradul de civilizatie unde sunt cei mai multi pedofili si drogati din Europa?

  2. Marius AB

    joi, 07.05.2015 at 21:35

    Decizie corecta data de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Se impune evaluarea impactului cumulativ si delimitarea zonelor cu impact semnificativ fata de asezarile umane.
    Sa auzim numai de bine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax