Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: Exponatul lunii octombrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Ziarul „Vestea” şi filmul Încoronării

Publicat

afis exponat octombrie 2015 muzeu alba iulia Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă marţi, de la ora 11.00, exponatul lunii octombrie. Este vorba despre filmul Încoronării – fragment dintr-un Jurnal sonor din 1939 şi ziarul “Vestea” din 15 octombrie 1922.

Pentru octombrie, a devenit deja o tradiție ca “Exponatul lunii”, organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, să fie consacrat momentului Încoronării din 15 octombrie 1922, unul din evenimentele istorice de referință petrecute la Alba Iulia.

Colecția de periodice a muzeului cuprinde și ziarul local “Vestea”, cu o apariție constantă în Alba Iulia anilor ’20. Numărul special din data de 15 octombrie 1922 a fost dedicat în bună parte ceremoniei ce urma să se săvârșească, având articole omagiale la adresa regilor, poezii închinate lui Ferdinand și Mariei, apeluri către populație.

Spre deosebire de evenimentul Unirii din 1 decembrie 1918, când doar 6 clișee au fost executate la Alba Iulia, Încoronarea a beneficiat de mult mai multă atenție în scopul imortalizării evenimentului. Pe lângă seria numeroasă de fotografii, s-a realizat și un film cinematografic. Exponatul propus reprezintă, în fapt, un Jurnal sonor din 1939, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, care cuprinde și imagini filmate la 15 octombrie 1922.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax