Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI: ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Alba Iulia

Publicat

IPS Andrei Andreicut Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va acorda titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului. Potrivit organizatorilor evenimentului, acesta a contribuit la fondarea UAB. ÎPS Andrei Andreicuţ a fost arhiepiscop ortodox de Alba Iulia până în 2011, an în care a preluat funcţia de la Cluj, iar în Cealată Capitală a devenit arhiepiscop ÎPS Irineu.

Festivitatea va avea loc marți, 5 mai 2015, începând cu ora 12.00, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în cadrul Simpozionului Internațional “Ethosul misionar al Bisericii în post-modernitate”(Alba Iulia, 4-6 mai 2015).

ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti. După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978. În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).

În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991). La această facultate predă (ca profesor) disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”. Din aprilie 2000, a fost şi decan al facultăţii, iar, din 2008, este decan onorific.

AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax