Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Maşină de teren de 20.000 de euro pentru jandarmii montani din Apuseni. Va fi cumpărată de CJ Alba

Publicat

DAN_0603 Consiliul Judeţean Alba va sprijini activitatea jandarmilor montani din zona Arieşeni, în Munţii Apuseni, prin cumpărarea unei maşini de teren 4×4 care va fi folosită de aceştia în acţiunile de intervenţie. Investiţia este de 88.000 de lei (aproximativ 20.000 euro), autoutilitare urmând să fie predată în comodat pe 10 ani, Grupului de Jandarmi Montan Arieşeni.

Investiţia este inclusă în proiectul „Creşterea mobilităţii Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba”şi are drept scop creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor prin reducerea timpului de intervenţie pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în terenul muntos corespunzător zonei de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba şi eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale.

Autoutilitara cu tracţiune integrală 4×4, diesel, este evaluată la suma de 88.800 lei cu TVA. Prin utilizarea acesteia, jandarmii montani din Arieşeni vor scurta timpul de intervenţie pentru căutarea, descoperirea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, dar şi pentru depistarea autorilor unor fapte antisociale, pedepsite de legislaţia în vigoare.

De asemenea, se urmăreşte “creşterea gradului de cunoaştere a stării traseelor turistice şi a comunicaţiilor din zona de responsabilitate a Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni în vederea informării turiştilor şi a factorilor responsabili din zonă despre starea drumurilor, starea de întreţinere a indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecărilor de teren şi locurile unde s-au produs, posibilitatea producerii de avalanşe şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative”.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba funcţionează 3 posturi de jandarmi montane dispuse la Şugag, Arieşeni şi Roşia Montană.

Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Arieşeni are ca zonă de responsabilitate comunele Arieşeni şi Gîrda de Sus, cu o populaţie de 1765 locuitori, respectiv 1714 locuitori.

Comuna Arieşeni cuprinde 18 sate cu o suprafaţă de 63,10 kmp, este situată în Munţii Bihor – Vlădeasa, în Țara Moţilor, pe valea superioară a Arieşului Mare, în depresiunea Arieşeni, la o altitudine de aproximativ 830 m. Relieful comunei Arieşeni este în cea mai mare parte montan, cea mai mare altitudine de pe raza comunei fiind de 1849 m (Vârful Bihor). Pe raza comunei Arieşeni se află o suprafaţă totală de 3874 ha pădure, sub diferite forme de proprietate. Teritoriul de competenţă este străbătut de DN 75, care are o lungime de 14,2 km; drumuri comunale şi drumuri săteşti. Nu sunt comunicaţii feroviare.

Principalele obiective turistice de pe raza comunei sunt: Rezervația naturală Cheile Gîrdișoarei (15 ha), Rezervația naturală Peștera Ghețarul de la Vîrtop (1 ha), Rezervația naturală Cascada Vîrciorog (5 ha), Vârful Bihorul 1849 m – cel mai inalt varf din Munții Apuseni, Vârful Curcubăta Mică, Vârful Piatra Grăitoare, Vârful Cornul Berbecului, Izbucul Tăuzului, Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică, Peștera Ghețarul Vîrtop, Cascada Buciniș, Muzeul Pătrăhăițești, Alba, Pârtie de schi – Vîrtop I, echipată cu teleschi și nocturnă, Pârtie de schi – Vîrtop II, echipată cu teleschi și nocturnă, Biserica „Înălțarea Domnului”, Groapa Ruginoasă, peste 200 de case de vacanță acreditate.

Comuna Gîrda de Sus cuprinde 17 sate cu o suprafaţă de 82 kmp şi este situată în Munţii Apuseni, în Țara Moţilor, pe valea superioară a Arieşului Mare, în partea de N-V a judeţului Alba, la o altitudine de aproximativ 830 m. Relieful comunei Gîrda de Sus este în cea mai mare parte montan.

Principalele obiective turistice de pe raza comunei sunt: Biserica de lemn „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, construcție 1792, monumet istoric, satul Gîrda de Sus Biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, construcție 1825, monument istoric, satul Biharia; Rezervațiile naturale „Peștera Scărișoara” (1 ha), „Pojarul Poliței” (1 ha), „Cheile Ordîncușei” (10 ha), „Hoanca Apei” (1 ha), „Avenul de la Tău” (1 ha), „Avenul din Șesuri” (1 ha), „Izbucul Poliței” (2 ha), „Izbucul de la Cotețul Dobreștilor” (2 ha), „Ghețarul de sub Zgurăști” (1 ha), „Peștera Poarta lui Ionele” (1 ha).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax