Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Materiile predate la şcoală, motiv de nemulţumire pentru elevi. Învaţă din manuale vechi de 20 de ani

Publicat

elevi

manuale deschidere an scolar În era internetului şi a mijloacelor moderne de comunicare, elevii învaţă din manuale vechi de 20 de ani. Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar spun că, în acest moment, 80% dintre şcolari sunt nemulţumiţi de materiile predate.

Pentru a ilustra mai bine care este diferenţa faţă de vremurile în care au fost elaborate manualele după care învaţă astăzi copiii, vă amintim că în 1998 foarte puţini români aveau telefoane mobile, iar Harry Potter se pregătea să cucerească lumea.

Astăzi, Harry Potter are 18 ani, trei sferturi dintre români au cel puţin un smartphone, mulţi copii învaţă pe tablete, iar pentru rezolvarea temelor folosesc internetul. Iată ce spun copiii:

„În cărţi, mai ales în cărţile vechi, sunt cuvinte care nu se mai vorbesc astăzi. Şi pe internet sunt cuvinte pe care noi, copiii, le putem înţelege mult mai bine. Şi mi se pare mult mai uşor.”

„E foarte simplu să accesezi internetul, acum. Dacă ar fi după mine, nu ar mai exista cărţi.”

„Dacă te uiţi în cărţi afli chestiile din anii 1900.”

Elevii români sunt obligaţi de stat să înveţe tot despre Ştefănucă, Mitruţ, tătari şi stejarul din Borzeşti, la fel ca și părinţii lor. Mai mult, din manualul gimnazial de Geografie, de exemplu, află că România nu este încă o ţară membră a Uniunii Europene şi se învecinează la sud-vest cu Iugoslavia.

„Copiii vin, pur şi simplu, dărâmaţi fizic acasă. Nu există o interacţiune. Copiii îşi doresc o interacţiune mai mare între profesori şi ei. Nu-şi doresc decât să fie folosiţi pe post de memorator”, a adăugat Iulian Costache, președintele Federației Părinților din Învățământul Preuniversitar din România.

Conform ultimei analize Eurostat, ponderea elevilor care au abandonat şcoala în ultimii trei ani a crescut constant: 17,3%, în anul 2013, 18,1%, în anul 2014 şi 19,1%, în anul 2015.

„Copiii se duc la şcoală şi se întorc nefericiţi. Deci este clar că trebuie să umblăm la programă, trebuie adaptată cerinţelor actuale”, a adăugat Iulian Costache.

Oficialii ministerului Educaţiei anunţă că din toamna viitoare sistemul de învăţământ se va modifica radical, iar în clasele gimnaziale vor apărea manuale noi.

„Vorbim despre o abordare centrată pe competenţe ale elevului. În principiu ne dorim un elev care să ştie să comunice, un elev care ştie să înveţe, un elev care îşi asumă anumite responsabilităţi în şcoală, în comunitate, în familie”, a explicat Magdalena Balica, directorul adjunct al Institutului de Științe ale Educației.

Manualele claselor gimnaziale vor intra în sistemul educaţional, în etape. Primii care vor studia materiile noii metodologii vor fi elevii care intră anul viitor în clasa a cincea. Ulterior, tot ei vor primi noi manuale, an după an, în clasele a şasea, a şaptea şi a opta.

„Generaţia care intră în clasa a V-a anul viitor va avea şi în clasa a VI-a, a VII-a, a VIII-a noi programe şcolare şi, în consecinţă, şi noi manuale. Noile programe şcolare vor arăta cu totul diferit faţă de cele elaborate acum 17 ani”, a precizat directoarea adjunctă a Institutului de Științe ale Educației.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax