Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii de la ţară, nemulţumiţi de noile reglementări pentru acordarea sporurilor. Sunt „la doi paşi” de închiderea cabinetelor

Publicat

medicMedicii de la ţară sunt nemulţumiţi de reducerea sporurilor şi susţin că ar putea închide cabinetele, din cauza noilor reglementări ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS. În urma acestora, peste jumătate dintre medicii de familie din mediul rural nu s-ar mai încadra la stimulente financiare legale, ce pot ajunge până la 30 la sută. În judeţul Alba, 64 de medici de familie cu cabinete în mediul rural au contracte încheiate cu CJAS.

Medicii de la sate susţin că spaţiile în care funcţionează cabinetele medicale aparţin, de regulă, consiliilor locale, iar ei plătesc redevenţă sau chirie. În unele cazuri, medicii au fost nevoiţi să renoveze aceste spaţii pentru a le aduce la standardele cerute de lege, chiar dacă obligaţia în acest sens ar reveni administraţiilor publice locale, în calitate de proprietari sau administratori.

În plus, noile condiţii de încadrare a cabinetelor medicale din mediul rural în acordarea punctajelor pentru asistenţă primară le descurajează activitatea. În replică, CNAS susţine că noile criterii au fost aplicate tocmai în ideea de a creşte sporurile şi a permite mai multor medici accesul la acestea.

AICI lista medicilor de familie.

Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, intrat în vigoare din 1 aprilie, stabileşte criteriile de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice din mediul rural şi din mediul urban – pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea.

Condiţiile în care se acordă asistenţa medicală:

a) distanţa cea mai mare dintre punctele extreme ale unităţii administrativ-teritoriale deservite (comună/oraş cu un număr de până la 10.000 de locuitori – se analizează unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează sediul cabinetului medical/punctul de lucru al cabinetului medical şi cuprinde atât suprafaţa intravilană, cât şi cea extravilană).

(i) 7 -12 km, 2 puncte;

(ii) peste 12 km, 4 puncte;

b) deplasarea la domiciliul beneficiarilor de servicii medicale:

b1) drumuri neasfaltate şi nepietruite în proporţie de peste 50% – 4 puncte;

b2) drumuri cu diferenţă de nivel de peste 200 m – punctajul se acordă numai dacă există drumuri cu diferenţă de nivel de peste 200 m în cadrul zonei deservite) – 8 puncte.

Se acordă punctaj în conformitate cu prevederile lit. b1) şi/sau lit. b2), după caz, cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din zonele de deal şi de munte.

c) dispersia populaţiei din zona în care se desfăşoară activitatea:

(i) densitatea populaţiei 75-150 de locuitori/kmp – 2 puncte;

(ii) densitatea populaţiei sub 75 de locuitori/kmp – 4 puncte.

Total punctaj acordat: minimum 2 puncte, maximum 20 de puncte

Posibilităţi de sprijin în furnizarea de servicii medicale:

Distanţa rutieră dintre localitatea unde se află sediul cabinetului medical/punctului de lucru al cabinetului medical şi localitatea cea mai apropiată unde se află o structură de primire a urgenţelor (UPU/CPU) din cadrul aceluiaşi judeţ care respectă criteriile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor:

a) 20-40 km, 4 puncte;

b) 41-60 km, 6 puncte;

c) peste 60 km, 8 puncte.

Total punctaj acordat: minimum 4 puncte, maximum 8 puncte

Număr redus de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 1.200 de locuitori:

a) sub 400 de asiguraţi – 30 de puncte;

b) 401-600 de asiguraţi – 20 de puncte;

c) 601-1.200 de asiguraţi – 5 puncte.

Criteriul de la pct. 3 se aplică numai cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din zonele administrativ-teritoriale, respectiv din comunele şi oraşele cu populaţie de până la 1.200 de locuitori inclusiv, şi în comuna/oraşul respectiv îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate un singur medic de familie.

Total punctaj acordat: minimum 5 puncte, maximum 30 de puncte

Pentru cabinetele medicale de specialitate din specialităţile clinice din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori – 20 de puncte

Total punctaj acordat: minimum 0 puncte, maximum 20 de puncte

Pentru cabinetele medicale de medicină de familie şi pentru cabinetele medicale de specialitate din specialităţile clinice, organizate în localităţi/zone din mediul rural şi din mediul urban (pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori) deficitare din punctul de vedere al prezenţei medicului de familie, respectiv din punctul de vedere al prezenţei medicilor de specialitate pentru specialităţi clinice – localităţile/zonele deficitare din punctul de vedere al prezenţei medicilor de familie, respectiv din punctul de vedere al prezenţei medicilor de specialitate pentru specialităţi clinice se stabilesc potrivit contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate – 20 de puncte

Total punctaj acordat: minimum 0 puncte, maximum 20 de puncte

Procentul total de majorare a numărului de puncte per capita în cazul medicinei primare şi a numărului de puncte realizat în cazul asistenţei medicale de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, pentru condiţiile în care se desfăşoară activitatea, este:

a) între 75 şi 78 de puncte 100%;

b) între 61 şi 74 de puncte 71%-97%;

c) între 41 şi 60 de puncte 40,5%-69%;

d) între 2 şi 40 de puncte 1%-39%.

Procentul de majorare pentru fiecare dintre intervalele prevăzute la lit. a)-d) se calculează proporţional cu punctajul obţinut de cabinetul medical pentru condiţiile în care se desfăşoară activitatea, astfel:

2.1. procent de 100% pentru intervalul prevăzut la subpct. 2 lit. a);

2.2. procent de 2% pentru fiecare punct obţinut peste limita inferioară pentru intervalul prevăzut la subpct. 2 lit. b);

2.3. procent de 1,5% pentru fiecare punct obţinut peste limita inferioară pentru intervalul prevăzut la subpct. 2 lit. c);

2.4. procent de 1% pentru fiecare punct obţinut peste limita inferioară pentru intervalul prevăzut la subpct. 2 lit. d).

Pentru cabinetele medicale/punctele de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de sub 10.000 de locuitori din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se aplică un procent de majorare de 200%.

Lista cuprinzând cabinetele medicale la care se aplică majorările de mai sus şi procentul concret de majorare se stabilesc anual.

Prezentele criterii se aplică distinct atât la nivelul cabinetelor medicale, cât şi la nivelul punctelor de lucru ale acestora, cu excepţia prevederilor pct. I. 3 care se aplică la nivelul cabinetelor medicale.

Lista cabinetelor medicale se reevaluează ţinând seama de toate măsurile luate pe plan local pentru asigurarea stabilităţii personalului medical.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax