Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Răzvan Curcă: ”există multe categorii de bolnavi care pot beneficia de îngrijiri paliative”

Publicat

Pacienții oncologici, cei cu demnețe sau cu sechele după accident vascular, cu stadii finale de boală pulmonară cronică sau cu insuficiență cardiacă ar putea beneficia de îngrijiri paliative, a anunțat medicul oncolog Răzvan Curcă de la Spitatul Județean Alba, membru al grupului constituit pe acest subiect pe lângă Ministerul Sănătății.

Declarațiile au fost făcute la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative desfășurată la Alba Iulia în aceste zile. Răzvan Curcă a spus și cum se poate face acest lucru. „Există echipe de îngrijire la domiciliu, care ar fi baza sistemului, cel mai ușor accesibile de către pacient. Apoi, la nivel teoretic ar trebui să fie ambulatoriul de îngrijiri paliative, care încă nu este finanțat de Casa de Asigurări și sperăm ca de la anul să fie finanțat, și apoi există secțiile, unitățile cu paturi de îngrijiri paliative în care pacienții pot fi spitalizați” a spus acesta. În plus, se pot oferi servicii atât în unități aparținând sistemului public, cât și sub egida unor ONG-uri, care pot asigura, la fel, servicii de tip unitate cu paturi.

Medicul albaiulian a mai spus că totul trebuie gândit ca un sistem unitar, care să permită continuitatea îngrijirilor, pentru că pacienții cu îngrijiri paliative au multiple nevoi și necesită o asistență în echipă. ”Deci, ai nevoie de o echipă de îngrijiri paliative care să includă cel puțin un medic, un asistent, un asistent social, psiholog, un consilier de îngrijire spirituală”, a adăugat Răzvan Curcă.

Peste 200 de participanți sunt prezenți la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative desfășurată la Alba Iulia. Organizatorii conferinței sunt Hospice Casa Speranței și ANIP, iar parteneri Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba. La eveniment este prezentă și președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP), Mălina Dumitrescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax