Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Menţiune la faza națională a Concursului de Matematică Aplicată ,,Adolf Haimovici” pentru un elev al Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia

Publicat

alexandru domsa La faza națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, care s-a desfășurat la Iași în perioada 6 – 8 mai, elevul Mihai Șomlea, clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia a obținut mențiune. Îndrumat de prof. Bianca Hoisan, Mihai Şomlea a fost la a treia participare la faza națională a acestui concurs.

Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași – d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician, profesor la Universitatea din Iaşi, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.

Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde în 1981 i s-a acordat titlul de profesor emerit al Universității. Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul căruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.

Prof. A. Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic „Al. Myller” şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii „Al. I. Cuza” din Iași.

Sesizând rolul important pe care informatica îl va juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.

Prof. Adolf Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax