Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Expoziţii la Sala Unirii, de Ziua Încoronării. Portretele regale de la Alba Iulia şi mărturii din presa scrisă în anii 1891-1911

Publicat

afis portrete regale expozitie Şase tablouri reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, care au făcut parte din vechea zestre patrimonială a Muzeului Regional Alba Iulia vor fi expuse miercuri, la Sala Unirii.

Ascunse în perioada postbelică într-unul din depozitele Muzeului Naţional al Unirii, după o claustrare fortuită de 65 de ani, tablourile au fost redescoperite, şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, restaurate, pentru a putea fi redate publicului larg, iubitor de istorie autentică, de cultură şi artă, din România, transmit reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Acestea vor fi prezentate în cadrul expoziţiei „Comoara Regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia„, organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, miercuri, 15 octombrie, de la ora 17.30, cu ocazia Zilei Încoronării Regilor României Mari.

Portretele vor putea fi văzute la Sala Unirii în perioada 15-31 octombrie, fiind exponatele lunii.

 

 

expozitie regi presa scrisa De la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie, Sala Unirii va găzdui o altă expoziţie legată de regalitate: “Regii României în presa ardeleană: articolele ziarului Unirea (Blaj, 1891-1911)”.

Aflaţi în graniţele Imperiului Austro-Ungar românii ardeleni au privit mereu cu interes spre fraţii de dincolo de Carpaţi. Ziarul Unirea, înfiinţat la Blaj în 1891, nu a făcut excepţie, difuzând de la primele numere informaţii legate de România şi, mai ales, de familia Regală. Fie că apăreau la rubrica intitulată România, fie pe paginile de final, cu informaţii mai scurte, aveau acelaşi impact: atmosfera din Ţară, evenimentele politice, economice, programul şi mai ales gesturile mai mari ori mai mărunte ale celor care conduceau atunci destinele României îi încurajau pe ardeleni să privească cu optimism spre viitor, transmit organizatorii.

Expoziţia deschisă de Ziua Încoronării îşi propune valorificarea fondului de presă deţinut de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Partenerii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

Va fi deschisă în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax