Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Ziua Armatei la Alba Iulia și Sebeș. Ceremonial militar și expoziție de tehnică

Publicat

Miercuri, 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, Instituţia Prefectului, oficialităţile judeţene şi locale participă la ceremonial organizat la Cimitirul Eroilor.

Festivităţile cuprind, începând cu ora 10.00, ceremonial militar, intonarea Imnului Naţional, o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori în memoria celor căzuţi pe câmpurile de luptă.

Pe data de 25 octombrie este celebrată ziua celor care au ales să slujească țara și să îmbrace uniforma militară. De asemenea, este și ziua în care pentru eroii neamului românesc, care au luptat pe front și au căzut la datorie se oficiază o slujbă religioasă pentru pomenirea lor.

Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.

Ziua Armatei la Garnizoana din Sebeș: militari cu experiență în misiuni internaționale, în fața elevilor

Pentru aniversarea „Zilei Armatei României’”, unităţile militare din garnizoana Sebeş, sub conducerea comandantului acesteia, locotenent- colonel Dănuț Hodor, vor desfăşura o serie de activităţi specifice, a transmis ofițerul de relații publice al unității, maiorul George Zamă. Astfel, în data de 24 octombrie între orele 12.00-14.00, în cadrul proiectului „Ziua Armatei României în şcoli”, la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş o echipă de militari din garnizoană va prezenta importanţa Zilei de 25 Octombrie. Militari participanţi în teatre de operaţii vor prezenta tipurile de misiuni internaţionale executate de militarii români, programul de instruire înainte de plecarea în misiune, riscuri şi ameninţări și beneficiile pentru cariera personală.
În data de 25 octombrie, începând cu ora 10.00, va avea loc ceremonialul militar şi religios la Cimitirul Eroilor din municipiul Sebeş.

Tot în 25 octombrie, între orele 12.00-16.00 , în faţa Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş va putea fi admirată o expoziţie de tehnică şi echipamente militare.

Însemnătatea zilei

Armata României este instituția executivă în care românii au cea mai mare încredere, conform unui sondaj INSCOP.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax