Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii: Fermierii ar putea beneficia de credite garantate până la maxim 80% pentru achiziția de teren agricol

Publicat

terenuri agricole 1 Ministerul Agriculturii a lansat vineri, în dezbatere publică, un proiect de OUG care vine în sprijinul producătorilor agricoli ce vor să achiziționeze teren. Documentul propune modificarea unor măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor. Astfel, procentul de garantare pentru fermierii care solicită credite bancare pentru achiziționarea de teren agricol ar putea crește la 80 la sută.

Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, a Capitolului VIII din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordului-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării, a fost lansat vineri, 17 februarie, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea astfel să încurajeze dezvoltarea afacerilor în domeniul producției vegetale și zootehnice.

Proiectul de OUG urmărește creșterea suprafețelor medii exploatate în sectorul vegetal în vederea eficientizării exploatațiilor. Potrivit ministerului, pentru acest lucru sunt necesare și măsuri de sprijin pentru achiziția de teren agricol similare celor pentru creșterea efectivelor de animale.

Se propune astfel creșterea procentului de garantare până la maxim 80% pentru fermierii care solicită credite bancare pentru achiziționarea de teren agricol.

Potrivit proiectului, procentul maxim de garantare și destinația creditelor pentru care se acordă garanții sunt următoarele:

– până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți

– până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare, fermierilor pentru finanţarea productiei agricole, finanțarea producției piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finanțate din PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020

– până la maximum 80 % din valoarea creditelor acordate de instituțiile finanțatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin aceste programe

Sumele se alocă fondurilor de garantare pentru:

– garantarea creditelor acordate beneficiarilor de catre institutiile finanțatoare, care au o valoare de până la 3 mil EUR, denominate în lei la cursul de schimb RON/EUR de la data acordării creditelor și cu o dobândă maximă la nivelul ROBOR/EURIBOR 6 luni plus o marjă de 2 puncte procentuale, prin emiterea de garantii exprese, irevocabile și necondiționate;

– garantarea creditelor acordate beneficiarilor, in alte conditii decat cele prevazute la lit. a), prin încheierea de către fondurile de garantare cu instituțiile finanțatoare de contracte de garantare.

Sumele alocate vor fi utilizate de fondurile de garantare pentru acordarea de garantii precum și pentru acoperirea riscului asumat din garanțiile astfel acordate prin plata după caz a valorii/soldului garanției.

Plata valorii/soldului garanției se va efectua numai în cazul în care instituția finanțatoare prezintă fondului de garantare pentru garantiile emise documente din care să rezulte că a fost declarat exigibil creditul, au fost inițiate procedurile judiciare împotriva debitorilor și terților garanți și că, pentru garanțiile prevăzute în contractul de credit, fondul de garantare are calitatea de co-creditor sau după caz documentele din care să rezulte dacă au fost respectate prevederile din contractele de garantare încheiate cu instituțiile finanțatoare.

„Până în prezent în sectorul agricol primar există o nevoie acută de resurse financiare, de finanțare a producției și investițiilor pe fondul unei decapitalizări cronice și a lipsei unor garanții propriii pentru susținerea creditării. chiar daca investițiile au fost și vor fi în continuare finanțate prin fondurile nerambursabile alocate României de Uniunea Europeană, problema finanțării producției agricole primare, vegetale, zootehnice sau acvacultură este deosebit de acută.

Sistemul bancar din România poate susține realizarea producției și există resursele financiare necesare, dar costurile creditării sunt încă nesustenabil de mari, mai ales pentru producătorii mici sau start – up – uri, iar majoritatea beneficiarilor nu dispun de garanțiile necesare”, transmit reprezentanții ministerului, în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit documentului, achiziţia de teren cu destinație agricolă reprezintă cumpărarea de teren cu destinație agricolă, cu excepţia terenurilor aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de Agenţia Domeniilor Statului, în vederea exploatării, de către persoanele fizice sau juridice care deţin în folosință sau proprietate, în condiţiile legii, o exploataţie agricolă, sau de acvcultură, conform declaraţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv Agenția Națională Pentru Pescuit și Acvacultură, până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 250 ha în proprietate.

sursa: madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax