Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Apelor și Pădurilor: Inspectorul Pădurii a înregistrat 5.815 alarme forestiere, de la punerea în funcțiune. Modificări la portal

Publicat

inspectorul padurii hartaMinisterul Apelor și Pădurilor anunță modificări la portalul public www.inspectorulpădurii.ro, instrumentul electronic de supraveghere a exploatării și transportului de masă lemnoasă din România.  Astfel, începând cu 23 martie, specialiștii care administrează portalul vor modifica starea tuturor alarmelor forestiere verificate și neconfirmate, acestea urmând să apară pe hartă cu culoarea albastră. Alarmele „albastre” se vor regăsi, în continuare, pentru o perioadă de 30 de zile, după această perioadă urmând sa fie șterse de pe harta din portal.

„De la data punerii în funcțiune și până în prezent, portalul a înregistrat 5.815 alarme forestiere. Acestea reprezintă modificări în coronamentul arborilor identificate prin imagini satelitare, care ar putea reprezenta tăieri de pădure. Toate alarmele forestiere sunt publice, ele fiind marcate pe harta din portal cu culoarea roșie. Reamintim că portalul nu poate face încă diferența între exploatările legale de masă lemnoasă și cele ilegale. Acest lucru va putea fi posibil doar dupa introducerea în baza de date a amenajamentelor silvice și a actelor de punere în valoare în format electronic. Acest proces a demarat deja, însă este unul de durată, care se va întinde pe o perioadă de cel puțin 1 an, fiind vorba de marcarea efectivă în teren a fiecărei exploatări forestiere”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Reprezentanții Gărzilor Forestiere au procedat la verificarea, până în prezent, a 3.249 de astfel de alarme forestiere. Dintre acestea, 3.058 de alarme nu s-au confirmat, constatându-se că reprezentau fie exploatări forestiere legale, doborâturi de vânt sau erori de sistem. 191 de alarme se află în analiză, iar restul de 2.566 alarme din totalul de 5.815 vor fi verificate în perioada următoare. Absolut toate alarmele forestiere, cele existente sau cele care vor apărea în viitor, vor fi verificate în teren de personal specializat, potrivit datelor furnizate de instituție.

„Pachetul Inspectorul Pădurii, atât aplicația mobilă cât și portalul web, reprezintă instrumente esențiale în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure. Chiar dacă sistemele se află încă în varianta de testare, ele și-au dovedit deja utilitatea. Acest exercițiu de transparență unic în Europa și în lume trebuie să continue și să fie îmbunătățit, tocmai de aceea specialiștii noștri lucrează pentru a introduce noi parametri, care vor crește acuratețea și eficiența sistemelor informatice de urmărire a trasabilității lemnului”, a declarat Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax