Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educaţiei pregătește o variantă îmbunătăţită a proiectului privind învăţământul profesional-dual. Planurile pentru elevii care nu au luat bacalaureatul

Publicat

scoala profesionala

scoala profesionala germana Pentru elevii care nu au luat bacalaureatul și care nu trebuie să intre pe listele asistaţilor social, mai marii din Educație plănuiesc o școală de calificare de minimum trei ani, cu bursă şi chiar o formă de contract de muncă făcut de firmele care vor să-i recurteze. Absolvenţii sunt motivaţi să termine cursurile ca muncitori sau tehnicieni specializaţi şi sunt chiar plătiţi pentru asta. Acestea sunt reperele principale ale proiectului de învăţământ profesional-dual, susţinut de Ministerul Educaţiei şi de agenţii economici. Aceştia din urmă aşteaptă însă şi nişte facilităţi fiscale.

Cu aproape 400 de mii de absolvenţi de liceu fără bacalaureat şi cu o lipsă cronică de forţă de muncă specializată, România se îndreaptă spre soluţia învăţământului profesional-dual. Proiectul porneşte de la câteva exerciţii de parteneriat între şcoală şi marile companii.

„În primul slot de trei ani este acela de muncitor specialist. După cinci ani într-o anumită zonă profesională, oamenii pot fi tehnicieni superiori. Va fi o zonă în care trebuie să investim mult, centre de recunoaștere, de testare, calificări. Va fi o transformare majoră dar până la urmă unde vom ajunge? Cu oameni bine calificați, pe piața muncii mai repede”, a transmis ministrul Educației, Adrian Curaj.

Actuala bursă de 400 de lei ar putea fi suplimentată printr-o formă de contract de muncă încheiat încă din şcoală. Tinerii ar înţelege în acest fel exact ce meserie învaţă şi ce au de făcut dincolo de băncile şcolilor.

„Noi am început acest demers pentru că ne-au îmbătrânit generațiile de meseriași și nu am avut cu ce să-i înlocuim. Copiii nu știu nimic despre meseriile lor, nu sunt evaluați vocațional în gimnaziu ca să vadă cineva dacă au abilități pentru meseriile respective”, spune managerul de sustenabilitate, Mona Nicolici.

Primul exemplu de succes al învăţământului dual a fost la Braşov. În 2012 au absolvit 111 tineri, iar 104 au fost angajaţi de firmele unde au făcut practică.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax