Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției organizează o dezbatere publică despre ordonanțele de grațiere și de modificare a codurilor penale

Publicat

ministerul justitiei

ministerul_justitiei arhivafoto roMinisterul Justiției anunță ca va organiza luni, 30 ianuarie, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanță de urgență care vizează grațierea și modificarea codurilor penale, înscrierea participanților urmând să se facă până vineri, în limita capacității de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.

Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și proiectul de Ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 și 12.00 la sediul Ministerului Justiției (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanții MJ, potrivit News.ro.

„Înscrierea participanților se face prin transmiterea unui mesaj în acest sens la adresa: dean@just.ro până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. În cazul asociațiilor legal constituite, numărul participanților este de două persoane/asociație. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate”, mai arată Ministerul Justiției, menționând că timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.

Dezbaterea este organizată in temeiul art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, mai arată Ministerul Justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absența ministrului Justiției, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Proiectul de ordonanță de urgență promovat de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani și a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviștilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax