Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului prezintă primul plan de instalare a prizelor pentru mașini electrice. Aplicanții eligibili și limitele financiare

Publicat

masina electrica

masina electrica priza incarcare Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prezentat, vineri, un plan de subvenționare a dezvoltării unei rețele de prize pentru mașini electrice. Bugetul total este de 70 milioane lei, iar cuantumul de finanțare este de maxim 200.000 euro/proiect, fiind eligibile instituții și firme din orașe cu peste 50.000 de locuitori. Dacă programul va avea succes, vor fi instalate câteva sute de prize, iar ministerul finanțează 80% din proiect, cu restul urmând să vină beneficiarul.

Anunţurile au fost făcute de ministrul Cristiana Pașca Palmer, la un eveniment organizat de supermarket-urile Cora care vor pune stații de încărcare la toate cele 11 magazine din țară. Dacă în țările mari ale Europei se vând câteva mii de mașini 100% electrice în fiecare an, la noi nu se vând nici 50, deși autoritățile vorbesc despre stimularea acestui segment al mașinilor ecologice încă din 2011.

Ministerul a deschis anul acesta o linie de finanțare nouă, Rabla Plus, care cuprinde un buget de 70 milioane lei pentru susținerea instalării prizelor de încărcare și cinci milioane lei pentru achiziția de mașini electrice.

Vineri a fost prezentat ghidul de finanțare pentru infrastructura electrică, acesta fiind timp de zece zile lucrătoare în dezabtere publică și apoi ar trebui lansat. Programul de sustinere a instalarii prizelor de încărcare se adresează primăriilor din orașele cu peste 50.000 de locuitori, dar și instituțiilor publice și agenților economici din aceste localități. Sunt eligibili și agenții economici care au sediile lângă autostrăzi.

„Cuantumul de finanțare este de până la 200.000 euro/proiect, deci per aplicant pentru infrastructura electrică, iar asta înseamnă în jur de 900.000 lei. Prețul variază foarte mult în funcție de priză. La unele îți poti încărca mașina într-o oră, acestea fiind mult mai scumpe, dar sunt și altele care costa mult mai puțin. Nu există o restricție, aici se poate aplica pentru orice tip de priză”, spune Cristiana Pasca Palmer.

Un amănunt important ține de faptul că ministerul finanțează 80% din valoarea proiectului, cu restul urmând să vină beneficiarul.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax