Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Muncii: La o lună după majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, se înregistrează un dezechilibru. 242 persoane consumă o treime din bugetul alocat

Publicat

mama si copilMinisterul Muncii transmite că, după numai o lună de aplicare a majorării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plată. 0,17% din totalul beneficiarilor, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro. Reprezentanţii ministerului consideră că această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă.

Din datele ministerului, 129.226 femei și 13.764 bărbați au depus, după 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Citește și Indemnizația și concediul pentru creșterea copilului 2016. AJPIS Alba: DOCUMENTE necesare de la 1 iulie și informații pe înțelesul tuturor

Începând cu 1 iulie 2016, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului (ICC), la agenția națională și la agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială au fost depuse 142.990 dosare – 129.226 femei și 13.764 bărbați.

Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, limita minimă a indemnizației în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de estimarea inițială.

Astfel, potrivit informațiilor primite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, obținute în urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, media cuantumului ICC, la nivel național, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava – 1.182 lei, iar cea mai mare în București, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Același studiu a evidențiat faptul că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost încasată în judeţul Sibiu – aproape 160.000 de lei. AICI, alte exemple.

În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă.

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2016. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax